Löfven hårt ansatt av Reinfeldt i partiledardebatten

0:56 min

Mitt i mandatperioden med två år kvar till nästa val hade SVT:s Agenda partiledardebatt på söndagskvällen. Det blev diskussion om en lång rad frågor och det hettade till redan i inledningen om arbetslösheten. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt menade att Socialdemokratin lägger nya stora skatter på arbete.

– Den stora skillnaden är ju att framför allt Socialdemokraterna lägger stora kostnader i stället på produktion och på arbete. Det är framför allt med inriktning på att göra det dyrare att anställa unga, och det är ju särskilt utmanande i en tid när många unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden, sa Fredrik Reinfeldt.

Det här vände sig Stefan Löfven, socialdemokraternas partiledare förstås emot. Regeringen har lagt ut över 50 miljarder i sänkta arbetsgivaravgifter för unga och sänkt krogmoms. Det har inte synts i arbetslösheten, menade han.

– Det har inte gett nånting. Ni kommer hela tiden med nya siffror - ni är bra på siffertrixande, men faktum är att detta ger inga jobb.

Stefan Löfven anklagade regeringen flera  gånger för siffertrixeri. Det är för att han inte vill tala om alla skatteökningar som finns i socialdemokratins politik, menade folkpartiledaren Jan Björklund.

–  Detta vill han inte diskutera och då svarar han i stället med att anklaga oss för falska påståenden, sa  Jan Björklund efter debatten.