Stefan Löfven (S): Ni är bra på siffertrixande

3:03 min

Det hettade till redan i inledningen av partiledardebatten i SVT:s Agenda i går kväll. Ungdomsarbetslöshet, bolagsskatt och skattesänkningar för pensionärer var några av de ämnen som debatterades.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven riktade hård kritik mot alliansen när det gällde sjukförsäkringen.

– Det är ett stelt och omänskligt system, ni måste ju åtminstone se det, när cancersjuka människor som kämpar för sitt liv kastas ut ur sjukförsäkringen. Tycker ni verkligen att det är bra? Sa socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Moderatledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt kontrade med att säga att förändringarna har gett resultat.

– Det har gjort att sjukfrånvaron kraftigt har sjunkit i Sverige. En av de förklaringar till att vi alla har mer att spendera på olika former av insatser är också utgifterna har sjunkit för detta, sa Fredrik Reinfeldt.

Det hettade till några gånger under debatten. Det skedde redan i inledningen när de åtta partiledarna debatterade arbetslösheten bland de unga. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt kritiserade socialdemokraterna för att lägga nya skattebördor på arbete och företagande.

– Det är framförallt att göra det dyrare att anställa unga. Det är ju särskilt utmanande i en tid när många unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden, sa Fredrik Reinfeldt.

Det gick förstås Stefan Löfven emot. Han menade att regeringen spenderat över 50 miljarder på sänkta arbetsgivaravgifter för unga och sänkt krogmoms utan något som helst resultat.

– Det har inte gett någonting. Ni är bra på siffertrixande, men faktum är att detta ger inga jobb.

Centerpartiets Annie Lööf gick åt oppositionen för att de kritiserar regeringen för satsningar som behövs i ett krisläge.

– Nu lägger vi en tung investeringsbudget för vi ser att den globala konkurrensen är knivskarp, sa centerledaren Annie Lööf.

Bolagsskatten var ett annat stort ämne. Regeringen föreslår en sänkning på 16 miljarder i sin budget. Det gick Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hårt emot, hans parti är ensamt om att vilja höja bolagsskatten.

– Det är väl någon sorts önskelista från näringslivet som ni tillgodoser genom att ge dem 16 miljarder i sänkt bolagsskatt. Det är väldigt tveksamt om det ger några arbeten, sa vänsterledaren Jonas Sjöstedt.  

Arbetslöshetsförsäkringen ventilerades också, inte minst det faktum att många unga står utanför kassan. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

– Sex av tio som kommer till arbetsförmedlingen i dag har inte rätt till a-kassa. Det är ett väldigt stort ansvar för oss politiker, sa Åsa Romson, miljöpartiets språkrör.

Skattesänkningarna för pensionärerna på 50 kronor i månaden, som är regeringens förslag, räcker till en hamburgare i månaden, menar kritikerna. Summan imponerar inte på Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

– Jag tror inte att pensionärerna skålar i champagne direkt. Jag tror inte att de är så intresserade av att köpa hamburgare för sina pengar. De har betydligt mer grundläggande utgifter att fundera över, sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Stefan Löfven anklagade flera gånger allianspartierna för siffertrixeri om arbetslösheten och de unga. Det gjorde han för att skyla över sin egen politik med skattehöjningar, menade folkpartiledaren Jan Björklund.

– Detta vill inte han diskutera. Då svarar han istället med att anklaga oss för falska påståenden, sa folkpartiledaren Jan Björklund.

Efteråt var Stefan Löfven nöjd med sin insats i vad som bara var hans andra partiledardebatt. Han tyckte han fått ut sin politik.

Han var fortsatt vag om sitt partis inställning till vinster i välfärden, men kritiken för det tog han med ro.

– Alla riktar blickarna mot oss. Jag är tacksam för det. Jag tror vi är det politiska alternativ som kan komma fram med något, sa Stefan Löfven efter partiledardebatten.