Sport

Här säger han "svarting"

Under Radiosportens webbsändning av matchen mellan AIK och Gefle i går mumlades "inte en svarting till" i bakgrunden. Orden kom från före detta SVT-journalisten Bosse Hansson som hade tagit sig in i kommentatorsbåset. Nu är han portad från Råsunda.

– För mig är det här ett begrepp. Svartingar är inget förnedrande, säger Bosse Hansson till P3Nyheter.

Han hade satt sig i Radiosportens hytt för att värma sig. Under tiden Mats Strandberg kommenterade matchen i direktsändning så hördes Hansson i bakgrunden.

– Om någon svart uppfattar det som rasistiskt då ber jag verkligen om ursäkt. Men är det bara de här vanliga svenskarna som ska anmärka på allting, så tycker jag inte att jag behöver bry mig om det. Jag menar som sagt inget ont med det här, säger Hansson.

Efter den här händelsen har AIK Fotboll bestämt sig för att stänga ute Bosse Hansson från pressläktaren på hemmaarenan Råsunda.

– Det är ett beslut som gäller den här säsongen ut, säger AIK Fotbolls vd Thomas Edselius till TT.

En annan följd av Bosse Hanssons uttalande är att Radiosporten inte kommer att förlänga sitt kontrakt med reportern Mats Strandberg. Dessutom ser redaktionen nu över sina rutiner.

Det ska naturligtvis inte finnas obehöriga personer i våra radiohytter, säger Jakob Sillén, chef för Radiosporten, till P3Nyheter. Vi tar vårt ansvar och kan bara be om ursäkt.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sverigesradio.se

Daniel Klaar
daniel.klaar@sverigesradio.se