Religionsvetare fakturerar Vilks

Religionsvetaren Jonas Svensson vid Linnéuniversitetet i Växjö fakturerar Lars Vilks för inlägg han skrivit om Vilks. Detta eftersom Vilks påstår att allt som rör hans teckning av Muhammad är en del av konstverket. Det skriver Simon Sorgenfrei, på bloggen .

 

På Vilks hemsida skriver Jonas Svensson: "Jag skickar faktura och använder den vanliga timtaxan i mitt företag 500 kr + moms. Äh, du kan få lite rabatt. Vi säger 250, bara för att jag är intresserad av din undersökning av konstbegreppet. Är det ok? Hoppas det går bra om jag mailar fakturan, så sparar jag porto (jag är smålänning).[,,,]Går det bra om jag specificerar på följande sätt: ”Engångsersättning för medverkan i Konstverket enligt överenskommelse med Konstnären” eller ska det vara ”Projektet” istället för konstverket? Företaget har FA-skattsedel och verksamheten betecknas konstnärlig och litterär."

På detta svarar Vilks:

"Det bör vara ”för medverkan i RH-projektet”. Den begärda ersättningen, avser den alla aspekter av din medverkan? Vi talar här om ett oredigerat råmaterial. För utställningsbruk kan materialet bearbetas i andra former och visas/göras tillgängligt vid eventuellt många tillfällen. Det är rimligt att anta att det så småningom blir möjligt att genomföra reguljära utställningar."

I ett mail till Simon Sorgenfrei menar Jonas Svensson att han fakturerar Vilks som egen företagare inom området ”konstnärlig och litterär verksamhet” och inte i egenskap av statsanställd religionsvetare. 

När Kulturnytt ringer Jonas Svensson för att kommentera sin faktura säger Jonas direkt:

- Nej det vill jag inte. Det blir alldeles för dyrt för Vilks.