Rädda Barnen: Asylprocessen "ett lotteri"

2:32 min

Rädda Barnen bekräftar den bild som flera flyktingpojkar lämnade i Ekot i morse: Att svenska Migrationsverket överlämnar barn till Italien, även om de inte aktivt har sökt asyl där. Enligt reglerna får Migrationsverket bara skicka tillbaka barn till länder där de har påbörjat en asylprocess.

– Många barn säger att de inte är medvetna om att det är en asylansökan de gör. Andra barn berättar att de har blivit fängslade när de inte har velat lämna fingeravtryck, säger Mikaela Hagan, handläggare i migrationsfrågor på Rädda Barnen.

Att det finns brister i flyktingmottagandet i Italien har flera internationella rapporter beskrivit och därför har Migrationsverket fått kritik för att man skickar tillbaka barn dit.

Enligt den så kallade Dublinförordningen ska flyktingar få sin asylprövning i det land som de först kommer till inom EU. Men barn får bara skickas tillbaka om de har påbörjat en asylprocess. Ändå säger flera flyktingbarn som Ekot har talat med att det räcker med ett enkelt fingeravtryck för att de ska skickas tillbaka.

Det här förnekas av Fredrik Beijer som är biträdande rättschef på Migrationsverket. Samtidigt vill han inte påstå att pojkarna hittar på.

– Man ska vara försiktig med att kalla folk för lögnare över huvud taget. Däremot kan man ju faktiskt ha uppfattat situationen på ett annat sätt. Och det enda jag kan konstatera är att om vi inte har en asylansökan eller ett uppehållstillstånd finns det ingen möjlighet för oss att sända tillbaka och då gör vi inte det heller.

Enligt Fredrik Beijer framgår det av EU:s stora gemensamma databas om ett fingeravtryck är taget i samband med att någon söker asyl. I grunden råder det olika åsikter om vad som krävs för en asylansökan.

Enligt Migrationsverket räcker det med att ett barn säger att det skulle vara farligt för henne eller honom att åka hem, så kan myndigheterna betrakta det som en asylansökan.

Men i Tyskland till exempel har man bestämt att det krävs mer än ett fingeravtryck i databasen för att en asylansökan ska anses ha påbörjats. Och flera länder har helt stoppat överföringar till Italien, eftersom mottagandet där är så ifrågasatt.

I Italien krävs det att en god man utses till barnet innan asylprocessen kan börja. Men ofta tar det ett halvår eller ännu längre tid innan barnen har fått en god man. Det här bevisar enligt Rädda Barnen att barnen inte kan ha sökt asyl i Italien, eftersom många barn bara har varit där i några dagar eller veckor.

Mikaela Hagan säger att Sveriges sätt att hantera det här uppfattas som slumpmässigt av flyktingbarnen själva.

– Man upplever det som ett lotteri vem som får sin ansökan prövad i Sverige och inte.

Det är inte rättssäkert helt enkelt?

– Det är inte rättssäkert.

Hittills i år har 108 barn fått beskedet att de ska överföras till Italien.