Motala

Ambulanssjukvårdare har fått nog

1:45 min

Ambulanspersonalen i Motala mår dåligt på grund av hög arbetsbelastning och trots påpekanden i flera år har inte arbetsgivaren Falck Ambulans löst problemet. Det säger personalens huvudskyddsombud Urban Åberg.

Han har därför anmält saken till Arbetsmiljöverket.
– De flesta av oss klagar på våran långa arbetstid och vi har rätt många som har sömnproblem, berättar Åberg.

Grundproblemet är enligt huvudskyddsombudet att Falck Ambulans för några år sedan ökade deras jourtid till 7 timmar i veckan. Med en normalarbetstid på 38 timmar och en kvart hamnar de, om man lägger till jourtid, på 45 timmar och en kvart i veckoarbetstid

– Och då menar jag på att det är lite för mycket, säger han.

Hur ofta blir det i praktiken att ni får jobba under jouren?
– Ja det är i stort sett varje pass som vi har jour, konstaterar Åberg.

Huvudskyddsombudet Urban Åberg tycker alltså att situationen är orimlig och kräver därför att arbetsgivaren Falck Ambulans ska minska antalet jourtimmar.

I slutet av augusti lämnade Åberg in en begäran om åtgärd till Falck Ambulans, och enligt Rickard Lundin, som är områdeschef på företaget, så har de därefter förklarat att de ska utreda saken och komma med ett svar i början av november.

Skyddsombudet Åberg tycker att ambulanspersonalen redan har fått vänta för länge på en lösning och har därför redan anmält saken till Arbetsmiljöverket.

Men områdeschefen Rickard Lundin betonar att det är viktigt att företaget får tid på sig för att utreda saken ordentligt.
– Vi måste få fram ett tillräckligt underlag för att kunna göra en ordentlig analys, för att sedan kunna lämna ett tillräckligt bra svar, säger han.

Han menar också att företaget tillsammans med skyddsombuden lagt upp en plan.
– Det vi har gjort är att vi har haft en dialog med våra skyddsombud och tillsammans lagt upp en plan för när vi senast ska svara på det här ärendet och det vet våra skyddsombud om, säger Rickard Lundin.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se