FALUN

Försäkringskassan försvarar beslutet om indragna assistenter

4:04 min

Efter 14 år med hjälp av personliga assistenter dygnet runt vill Försäkringskassan nu dra in sin assistansersättning till svårt hjärnskadade Lina Lilliemarck Jansson i Falun. Vi följer lagstiftningen, säger Samita Holm som är beslutsfattare på Försäkringskassan.

Lina Lilliemarck Jansson har grav epilepsi, är delvis förlamad och har en utvecklingsstörning. Hon har i 14 års tid haft hjälp av personliga assistenter, men nu vill alltså Försäkringskassan dra in detta för Lina.

– Vi fick en svår chock när vi öppnade brevet från Försäkringskassan. Vi gick runt där hemma och sa att "det här kan inte vara sant, det kan inte vara möjligt", säger Linas pappa Per-Inge Jansson, innan han öppnar dörren till den lägenhet i Falun där hans trettiofemåriga dotter Lina bor.


Sover i samma rum
Lina har hjälp av personliga assistenter dygnet runt, bland annat eftersom hon när som helst kan få epileptiska anfall.

Assistenterna sover till och med i samma rum som Lina för att kunna hjälpa henne om något händer på natten. Och så här har Lina haft det i många år. Men kanske alltså inte så länge till.

– Från att ha godkänt hjälp 24 timmar om dygnet så vill de nu dra in allting från Försäkringskassans sida.


Läkarintyg
Flera läkarintyg visar att Lina är i behov av kvalificerad hjälp dygnet runt. Men trots det, och trots att Lina fått mer hjälp de senaste åren, gör myndighetens handläggare nu alltså helt om och bedömer istället att hennes handikapp är för små för att hon ska behöva assistansersättning. Av sina assistenter får hon till exempel hjälp med att äta, sköta sin hygien och klä på sig.

– Jag upplever hela situationen som absurd. Men den här bedömningen gör ju Försäkringskassan idag, säger Per-Inge Jansson.


"Det ska vara korrekt"
Ändrad praxis - bland annat från en dom i Regeringsrätten för några år sedan - ligger bakom Försäkringskassans nya tolkningar av vad som är ett grundläggande behov för en person i Linas position. Det som förut ansågs vara ett grundläggande behov behöver inte längre vara det, med andra ord. Samita Holm är beslutsfattare på Försäkringskassan, och hon säger så här om vad som ligger bakom myndighetens planer på att dra in Linas assistansersättning.

– Det kan räcka att en person kan föra maten till munnen själv. Då räknas inte hjälpen kring måltiden som ett grundläggande behov. Och det är inga beslut som är lätta eller bekväma att ta, men det ska vara korrekt. Man kan tycka att vi är snåla och stränga men vi följer den lagstiftning vi har.

Varför kan man inte bara låta det som varit vara?

– Det finns ingen regel eller lagstiftning som säger att det ska vara för all framtid, säger Jörgen Ekdahl, som är enhetschef.