Nobelpriset i medicin 50 år efter experimenten

1:51 min

Nobelpriset i medicin går i år till sensationell forskning om stamceller och delas av japanen Shinya Yamanaka och britten John Gurdon. Experimenten på grodor som Gurdon nu belönas för gjordes redan för 50 år sedan.

79-årige Gurdon var i dag som vanligt på jobbet när nyheten offentliggjordes vid lunchtid, och han var mycket förvånad.

– Det kom som en stor överraskning. Jag är mycket hedrad och förvånad att Nobelkommittén belönar ett jobb som gjordes för så länge sedan, sa John Gurdon när Vetenskapsradion fick tag på honom på telefon tidigare i dag.

John Gurdon delar Nobelpriset i medicin tillsammans med japanen Shinya Yamanaka. 2006 slog han världen med häpnad när han lyckades backa celler i sin utveckling.

Vanliga hudceller kunde återigen bli så kallade stamceller, ett slags ursprungsceller i kroppen. De kan förhoppningsvis i framtiden användas till att behandla flera allvarliga sjukdomar, säger Urban Lehndal, professor i genetik vid Karolinska Institutet.

– Bland annat hjärtsjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar, som Alzheimers och Huntingtons, sedan finns det vävnad vi vet att vi skulle behöva ersätta i framtiden, som till exempel insulinproducerande celler vid diabetes och dopaminproducerande celler vid Parkinson, men där är det en bit kvar till färdig behandling än.

Att det skulle vara möjligt att få celler att gå bakåt i utvecklingen på det här sättet, var det ingen som trodde från början, säger Urban Lehndal.

– Nej, det trodde man inte. På 1960-talet, då John Gurdon gjorde sina experiment trodde de flesta att celler förändrades som gjorde att de inte kunde gå tillbaka i utvecklingen.

– Sedan visade Shinya Yamanaka för bara sex år sedan att det faktiskt var ganska enkelt att föra tillbaka celler och få dem att bli stamceller igen.