FOI-chefen var informerad om Saudiaffären

8:15 min

Generaldirektören på Totalförsvarets forskningsinstitut var under en längre tid involverad i upplägget med ett bulvanföretag som skulle leda projektet med den saudiska vapenfabriken. Det framkommer i tidigare hemliga Säpoförhör, som visar att regeringen i våras lämnade felaktiga uppgifter.

Myndigheten Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, får inte bilda bolag. Ändå kunde Ekot i våras avslöja att FOI i hemlighet startat bulvanföretaget SSTI som skulle leda det känsliga projektet med vapenfabriken i diktaturen Saudiarabien.

I Sveriges Television sa FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind att han tog avstånd från felaktiga uppgifter i media.

– Det kan ju ges en bild av att FOI bedriver affärer på ett sådant sätt. Och det har nämnts bulvanföretag och allting. Jag tar starkt avstånd från det, sa Jan-Olof Lind.

Dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors har tidigare hävdat att generaldirektören på FOI inte förstått att SSTI drevs av några av hans närmsta medarbetare på FOI.

– Den kopplingen berättar generaldirektören att han får klart för sig i mars 2010 och då stänger han ner det, sa Sten Tolgfors på en presskonferens i mars i år.

Men när vi läser de tidigare hemliga Säpoförhören i Saudiaffären visar det sig att det som Sten Tolgfors sa då inte är sant. I förhör med Säkerhetspolisen erkänner FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind att han visst förstått att bolaget drevs av några av hans närmsta medarbetare, det hade han klart för sig redan innan han började jobba som vikarierande generaldirektör.

Det innebär att FOI och dess generaldirektör åtminstone ett helt år planerade att låta ett bulvanföretag leda bygget med vapenfabriken. Och när upplägget stoppas ett år senare, 2010, tycks inte orsaken vara den täta kopplingen mellan FOI och bolaget, snarare tycks orsaken vara att SSTI är för litet och att bolaget inte har tillräckligt med pengar.

Jan-Olof Lind, generaldirektören, säger exempelvis i förhöret att han vid den här tiden inser att projektet med vapenfabriken är för stort för bolaget. I somras när Säpo fortfarande utredde Saudiaffären fick FOI:s generaldirektör sin tjänst förlängd av regeringen med ytterligare sex år. Karin Enström, som efterträtt Sten Tolgfors som försvarsminister, sa så här för drygt en vecka sedan.

– Vi har en generaldirektör som regeringen har förtroende för. Han har precis fått ett nytt förordnade.

Om man visar att generaldirektören ljuger och viseleder, har du förtroende för honom då?

– Som för alla generaldirektörer är de generaldirektörer så länge de har regeringens förtroende, sa Karin Enström.

Miljöpartiets Peter Eriksson, ordförande i konstitutionsutskottet som nu granskar regeringens roll i Saudiaffären, tycker att uppgifterna är bekymmersamma.

– Det är uppenbart att Tolgfors och andra i regeringen velat skjuta det här så långt bort ifrån sig själva som möjligt, och det är ju naturligtvis inte alls bra för förtroendet för regeringen och riksdagen om vi har företrädare som inte talar sanning i sådana här viktiga situationer, säger Peter Eriksson.

– Men vi vet ju fortfarande inte vad Tolgfors hade fått för information.

Är det intressant att ta reda på vem som sagt det här till honom om det nu var någon som sagt det?

– Ja.

Ekot har sedan avslöjandet om Saudiaffären i början av mars förgäves sökt FOI:s generaldirektör för en intervju. Vi har även sökt Sten Tolgfors men han vill inte svara på våra frågor.