Nya siffror - Romney ikapp och förbi Obama

1:24 min

Opinionsläget i USA har skiftat dramatiskt efter presidentvalsdebatten förra veckan. Före debatten ansågs den republikanska utmanaren Mitt Romney ligga hopplöst efter men nu är han i fatt och har till och med tagit en klar ledning i en tung undersökning.

President Obama skämtade igår om att han inte alltid varit på topp, men hans urusla debattinsats verkar få allvarliga följder för honom.

Enligt den senaste opinionsundersökningen från välrenommerade Pew Research Center leder nu Mitt Romney med 49 procent mot 45 för Obama.

Förra månaden ledde Obama här med 9 procentenheter. Bland kvinnor som hittills varit en viktig stödgrupp för Obama har omsvängningen varit dramatisk, nu är det jämnt mellan de två kandidaterna. 

I september hade Obama ett försprång bland kvinnliga väljare på 18 procentenheter.

Andra undersökningar igår visade på ett jämnare lopp totalt men gemensamt är att Obama gått klart tillbaka. Den statistiska osäkerheten verkar mest handla om att beräkna hur pass troligt det är att demokrater respektive republikaner verkligen går och röstar.

Trösten för Obamalägret är förstås att det kanske kan svänga tillbaka lika snabbt. På torsdag är det dags för vicepresidentdebatten mellan sittande Joe Biden och republikanernas Paul Ryan - hur det ska gå där verkar ingen riktig våga gissa.

De flesta bedömare tror att det i slutändan kommer att bli mycket jämnt i valet med bara några få procents övervikt för vinnaren.