Unga och jobben

Björklund lyfter fram kritiserade Espresso House

2:01 min

Lunch på 15 minuter, inga toalettraster och ingen ersättare när man är sjuk. Så ser vardagen ut för anställda på kafékedjan Espresso House, vittnar tidigare anställda om. Hos facken är det vanligt med klagomål på företaget, men i partiledardebatten användes just Espresso House som exempel på en "riktig ungdomsarbetsgivare". Själva säger företaget att de följer lagar och regler, men att det inte är roligt att höra att anställda har mått dåligt.

Det var folkpartiledaren Jan Björklund som lyfte fram Espresso House som ett positivt exempel i SVT i söndags.

– Vi besökte, vi fyra, ett företag i Stockholm i går, Espresso House. Det är en cafékedja som numera finns i många svenska städer. De har sammantaget bortåt 1500 anställda 1300 av de är under 26 år. Det är en riktig ungdomsarbetsgivare, sa Jan Björklund. 

Espresso House har 120 caféer i hela Sverige. Men om man frågar facket är bilden av företaget inte alls så positiv.

Lynn Ljungberg är ombudsman på Hotell och restaurangfacket och har fått in många klagomål på Espresso House:
– Om man ifrågasätter saker då anses man vara misshaglig och får försämrade arbetsmöjligheter. Har man varit i en arbetsledande ställning så får man skriva på nya kontrakt med sämre anställningsvillkor.
– Man kan inte få någon paus, det finns för lite folk. Man sliter ut folk helt enkelt, säger Lynn Ljungberg.

Vad tänker du om att Jan Björklund pratar så positivt om Espresso House?
– Det tyder självklart på en stor okunnighet. Han lyssnar på arbetsgivaren, men vill man något reellt måste man kolla fakta ordentligt, också åt andra hållet, säger Lynn Ljungberg.

Sara Jonsson har arbetat på Espresso House i Stockholm:
– Jag fick in princip inga raster, utan man fick gå iväg en kvart. Men det blev knappt en kvart eftersom det tog fem minuter att ta sig ner i källaren och fem minuter att ta sig upp. Så det var ju fem minuter att äta på.

– Min kollega hon jobbade ett pass sju timmar i sträck och då hade hon ingen möjlighet att springa på toaletten, säger Sara Jonsson.

Efter fem månader fick Sara Jonsson sparken, enligt henne själv för att hon klagade:
– Jag ansågs ha dålig attityd eftersom jag ville ha raster.

Vi har sökt både Jan Björklund och Espresso House för kommentarer men ingen ville ställa upp på en intervju. Espresso House vill inte heller intervjuas, men de säger att de följer svensk lagstiftning och att de tar allvarligt på kritiken.

Uppdatering 21:27:

John Nylén, driftschef på Espresso House, säger så här om uppgifterna om korta eller obefintliga raster.

– I min värld följer vi kollektivavtalet vad gäller raster, måltidsuppehåll och så vidare. Vi är en bra arbetsgivare som följer lagar och regler.

På frågan om vad han tänker om det vittnesmål där en tidigare anställd säger att hon aldrig mått så dåligt som under sin tid på företaget svarar han så här:

– Det är klart att det inte är roligt att höra. Vi värdesätter våra medarbetare väldigt högt och utan dem är vi ingenting. Om någon har mått dåligt vill jag veta vad som hänt så att vi kan komma tillrätta med det.

– Självklart kommer vi att ta tag i om det finns missnöje.

Se även kommentar från Jan Björklund i separat artikel.