Euroländer enas om gemensam transaktionsskatt

2:06 min

Elva EU-länder har i dag enats om att införa en gemensam skatt på finansiella transaktioner. Det här beslutet kommer sannolikt göra det dyrare för svenska banker att göra affärer med banker i till exempel Tyskland.

EU-kommissionens talesperson Emer Traynor anser att skatten har flera fördelar. 

– Den typ av transaktioner som den här skatten skulle rikta in sig mot kommer hjälpa till att avskräcka från de mycket riskfyllda och spekulativa aktiviteter som vi har sett inom den finansiella handeln de senaste åren, och som har orsakat så mycket problem, säger Emer Traynor, talesperson för EU:s skattekommissionär Algirdas Šemeta.

Elva euroländer, med Frankrike och Tyskland i spetsen, har nu enats om att gå vidare med att införa en gemensam skatt på finansiella transaktioner.

Skattenivån ska vara minst 0,1 procent på handel med aktier och obligationer och 0,01 procent på handel med derivat.

Det här är en skattekostnad som sannolikt även kommer drabba svenska banker som i framtiden vill göra affärer med till exempel tyska banker.

Finansminister Anders Borg är fortsatt mycket kritisk mot den kommande skatten, även om han inte direkt vill kommentera hur den kan påverka svenska intressen.

– Det här är ett förslag som sänker tillväxten i Europa, och som ökar finansieringskostnaden för både stater och företag. Det har en negativ inverkan, och det är bara att beklaga. Det hade varit bättre om vi hade sluppit denna skatt, säger Anders Borg.

Men Emer Traynor på EU-kommissionen håller inte med, bland annat för att den föreslagna skattenivån är mycket lägre än vad den var när Sverige hade en transaktionsskatt för drygt 20 år sedan.

– Vi har föreslagit en nivå på bara 0,1 procent på aktier och obligationer, och 0,01 procent på derivat. Så jag tycker att det vore ett mycket överdrivet svar att stoppa alla affärer med europeiska partners bara för att slippa undan den här skatten, säger Emer Traynor.

Inför dagens möte var det in i det sista oklart om tillräckligt många länder skulle ställa sig bakom idén på en finansiell transaktionsskatt för att man ska kunna genomföra ett så kallat fördjupat samarbete inom EU-systemet.

På slutet valde dock länder som Spanien och Italien att hoppa på tåget.

De länder som nu säger sig vilja införa skatten är Frankrike, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Italien, Spanien, Belgien, Estland, Österrike, Portugal och Grekland.