Trygghetslarm

Östersund kommun har betalat miljoner i onödan

1:43 min

Östersunds kommun har under flera år betalat för mycket för de runt 1 500 trygghetslarm som används i kommunen. Bara under förra året rör det sig om 1,3 miljoner kronor.

Det var när vård- och omsorgsförvaltningen började granska fakturorna från leverantören av trygghetslarmen och larmcentralen SOS alarm som felet upptäcktes. Kommunen hade helt enkelt betalt för fler larm än vad som egentligen användes. Ett fel som har kostat kommunen 1,3 miljoner kronor helt i onödan.

– Förmodligen har vi väll kanske betalat lite för mycket även tidigare år, men det är ju ren spekulation och egentligen ganska ointressant för det är inget vi kan göra någonting åt nu, utan nu ser vi framåt och ser till att vi har kontroll på våra larm framöver, säger Åsa Trolle, biträdande enhetschef för bemanningsenheten på vård- och omsorgsförvaltningen på Östersund kommun.

Åsa Trolle menar att kommunen har haft för dålig koll på trygghetslarmen tidigare, då ansvaret för larmen legat hos respektive enhet. Nu ligger ansvaret hos Teknik- och service förvaltningen, där alla larm hamnar och där ansvaret för alla installationer, avinstallationer och larmenheter sker.

Johanna Nyman
p4jamtland@sverigesradio.se