Orrefors

Hopp om ny aktör i Orrefors

2:12 min

En vecka efter beskedet att Orrefors Kosta Boda lämnar Orrefors är förväntningarna nu stora på vad som ska hända med det gamla glasbruket framöver. När P4 Kalmar besöker samhället idag möter vi både bekymrade ortsbor och de som är mer förväntansfulla. Högsta prioritet är nu att lösa saneringsfrågan av det gamla området för att en ny aktör ska våga ta över.

Regnet hänger i luften och orange höstlöv ligger i vattenpölarna längs vägen där det en gång i tiden var hundratals glasarbetare som gick på väg mot sitt jobb på bruket. Efter nya ägare och varsel år efter år kom i tisdags förra veckan beskedet som liksom låg i luften säger flera jag talar med idag.

– Hela samhället kommer gå åt skogen, säger Stefan Bergqvist som fick gå för två år sen efter över 20 år på bruket.

Nytändning

Men alla är inte lika pessimistiska. Kanske just där här blir den nytändning som krävs och att någon annan tar över lokalerna säger Jörgen Helgesson och skruvar på tanklocket efter att ha fyllt på sin bil med bensin på tankstället intill Orrefors livsmedelsbutik.

– Jag tror på det om det blir sanerat och klart, det är fina lokaler.

Om någon ska kunna ta över är saneringen av det gamla glasbruksområdet en fråga som måste lösas först.

Sanering viktig fråga

Saneringsfrågan har högsta prioritet nu säger landshövdingen i Kalmar län Stefan Carlsson som är med i den styrgrupp om glasrikets framtid som träffades så sent som igår.

– Det här med att återsöka vem som har ansvar för den här typen av frågor är ganska svårt. Det är ganska vanligt att samhället går in och hanterar det, på samma sätt som man gör i Oskarshamn till exempel.

Eftersom IKEA bara någon vecka innan nedläggningsbeskedet var på plats i Orrefors med en delegation har ryktet florerat om att de skulle vara intresserade av att köpa och ta över.

Samarbete stoppat

Men det dementerar IKEA idag. Pressansvariga på Ikea Sverige säger att besöket handlade om ett samarbete som nu ser ut att grusas

– Vi har haft produktutvecklingsdiskussioner med Orrefors, men tyvärr han det aldrig förverkligas utan de bestämde sig för att lägga ner sin verksamhet, säger Sara Karlsson på Ikea.

Vad som skulle kunna tillverkas på glasbruket när Orrefors Kosta Boda lämnar är oklart. Om det inte blir fortsatt glasproduktion borde lokalerna kunna användas till något annat istället.

Andra företag

Markus Lund är socialdemokratiskt kommunalråd i Nybro kommun och har själv arbetat på bruket innan han blev politiker.

– Självklart tror jag det finns möjlighet att få Orrefors att blomstra igen. Kanske inte i första hand inom ramen för någon ny glasindustri. Däremot är det så att det finns bra arbetskraft, det finns bra lokaler och det ligger ganska bra, centralt till mellan Kalmar och Växjö. Så sannolikheten att få dit andra typer av företag tror jag är ganska god.