Malmö

Minnesdag över slutet för svensk slavhandel

1:22 min

Den 9 oktober 1847 avskaffade Sverige officiellt den sista delen av slavhandeln. Dagen borde uppmärksammas som en nationell minnesdag, anser Afrosvenskarnas riksförbund.

Att göra den 9 oktober till en officiell minnesdag har föreslagits i riksdagsmotioner, men hittills inte gått igenom. 

– Det skulle göra en oerhörd skillnad. Det vore ett erkännande av en del av historien som systematiskt har förnekats i Sverige, ända sedan Gustav den tredjes tid, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund.

I dag valde Malmö Stad och bland andra Afrosvenskarnas riksförbund att uppmärksamma dagen med ett seminarium i Malmö där rasismen som svarta svenskar möter diskuterades.

– Bara i dag har vi ju lärt oss att afrosvenskar har en väldigt besvärlig situation när det gäller tillit till polisen och polisanmälningar till exempel, säger Sara Svensson (V), politisk sekreterare i Malmö Stad. 

En av föreläsarna var forskaren Tobias Hübinette, som arbetar vid mångkulturellt centrum i Botkyrka utanför Stockholm och även på Södertörns högskola. Han tog upp att det officiella Sverige, i en strävan att motverka diskriminering, har avskaffat begreppet ras. Men det innebär samtidigt att det blir svårt att tala om den rasism som faktiskt finns i Sverige. 

– Man tänker sig att det går att skapa ett så kallat post-rasialt samhälle, ett samhälle där ras inte har någon betydelse. Som om Sverige på något sätt skulle stå utanför både historien och världen. Utanför Sverige och i världen betyder ras någonting - och det gör det även i Sverige egentligen, säger Tobias Hübinette.

Han förespråkar att invånarna själva vid folkräkningar, liksom i USA och i Storbritannien, ska få uppge vilken grupp man anser sig tillhöra. På det sättet skulle till exempel statistiska underlag över diskriminering bli säkrare.  

Det här är första gången som Malmö Stad uppmärksammar den 9 oktober, men det kan bli en fortsättning.

– Detta är första året vi minns dagen lokalt. Personligen ser jag fram emot att göra det nästa år också. Det är viktigt som symbolfråga att visa att det här finns och att på något sätt ifrågasätta berättelsen om det goda Sverige, säger Sara Svensson (V).