Merkels Aten-besök "både bra och dåligt"

2:04 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel får i tyska medier både ris och ros för sitt uppmärksammade besök i det skuldsatta Grekland i går.

Många tyska medier beklagade de nazi-anspelningar som demonstranter visade upp Merkelbesöket i Aten. Andra hävdade att besöket visade på att den tyska och den grekiska regeringschefen är beroende av varandra.

– Europa är nuförtiden mer än någonsin en ödesgemenskap, träffen i går var ett tydligt tecken på samhörighet, sa tyska tv-kanalen ARD:s Greklandsreporter Reinhard Baumgarten i sin analys av mötet mellan den grekiske premiärministern Antonis Samaras och förbundskansler Angela Merkel i Aten.

Och detta ömsesidiga beroende var även något som tidningen die Welt påpekade. Tidningen ser det, som många andra som mer eller mindre klart att Angela Merkel kommer att godkänna att Grekland får låna ytterligare nödhjälpspengar på 31.5 miljarder euro inom kort.

"På det sättet undviker Merkel en eskalering av skuldkrisen före valet i Tyskland nästa år och med de pengarna klarar regeringen Samaras att finansiera sitt land fram till 2014", skriver die Welt.

Men den största tyska tidningen Bild-Zeitung var kritisk till Merkels besök, mest på grund av att en del demonstranter i Aten i går visade upp plakat och munderingar med klara nazistanspelningar.

"Klartext är", skriver tidningen, "att Merkels besök var välment, men trots det politiskt fel".

Och tidningen Tageszeitung, TAZ, skriver att Merkels besök kom för sent och hon tidigare gjort alldeles för lite för att motverka förbittring hos grekerna och att de nazistanstrukna demonstrationerna och tårgasen i Aten bara kommer öka misstänksamheten mot varandra hos både tyskar och greker.

Och inflytelserika Süddeutsche Zeitung varnar för effekterna av stereotyper på båda sidor.

"Anti-Merkeldemonstrationerna i går borde mana till eftertanke i Europa. De visar hur snabbt och lätt Europa faller tillbaka i gamla tankemönster och reflexer, när välståndet, själva smörjmedlet för starkare samarbete, avtar".

"Grekerna har det mycket sämre än många av sina långivare, men i flera av de rikare länderna ställs allt oftare frågan om varför man ska vara solidarisk när tacket man får är så nedsättande", skriver Süddeutsche Zeitung.