Stockholm

Här krossas bilden av hollywoodindianen

Bilden av indianen som folk över hela världen fått i de olika hollywoodfilmerna är en falsk bild. Nu utmanas den populärkulturella bilden i utställningen "Native movinge images".

På konstnärshuset i Stockholm har minikonstfilmsfestivalen "Native moving images" gjort upp med den stereotypa bilden av urfolk som skapats av populärkulturen. 

– Det finns så många stereotypa föreställningar om den så kallade indianen också här i Sverige. Därför bestämde jag att jag måste ta visa filmerna och berätta en annan historia, utifrån ett inifrån perspektiv, säger utställningens curator, konstnären Antonie Frank. 

Den som besöker utställningen ”Native moving images” får bland annat se den uppmärksammande cree konstnären Kent Monkmans arbeten om hur Hollywood förvrängt förställningen om urfolk. I många av sina videos framträder han som sitt alterego transvestiten Miss Cheif Eagel Testickle. 

Med kortfilmen ”Shooting Geronem” kommenterar Monkman hur filmindustrin skapat indianerna i deras indianfilmer.

– I filmen har man ställt upp kulisser. Det var oftast italienare som spelade de så kallade indianer i Hollywood filmerna. Så byggdes den här industrin upp om den så kallade indianen. Man kan säga att på denna utställning får man verkligen sina pojkdrömmar krossade, säger Antonie Frank.

Likheterna mellan samernas situationoch den för nordamerikans urfolk överraskade Antonie Frank under arbetet med utställningens samiska konstnärer Carola Grahn, Liselotte Wajstedt och Anna Linder. 

– Jag blev chockad av det jag fick veta, av de historier som berättades för mig. Jag ser att det har varit samma förtryck, man har förbjudit språk, man förbjöd de samiska trummorna och andra kulturyttringar, precis som de gjorde i Nordamerika. Det chockerade mig verkligen, säger Antonie Frank. 

Anna-Maria Ahlén
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio