Brott på internet

Strängare straff för hackare

1:43 min

I dag kommer krav på att straffen ska bli hårdare för de som hackar sig in hos myndigheter. Som det är idag kan man bli dömd till max två års fängelse för dataintrång, men justitieminister Beatrice Ask vill skärpa straffet. Men det kommer inte hjälpa säger en hackare som vi har pratat med.

– Det känns inte som att det kommer fungera. Vi som håller på med det seriöst kommer alltid att hålla på med det seriöst, säger en hackare som vi kallar för ”Mikael”.

Justitieminister Beatrice Ask går ut i dag och säger att det ska bli strängare straff för de som gör sig skyldiga till dataintrång. Det gör att den som attackerar sajter kan bli enklare att komma åt för polisen.

– För att se till att vi skyddar oss bättre, men också för att vi markerar hur allvarligt samhället ser på den här typen av attacker som undergräver det moderna samhällets funktion, säger Beatrice Ask.

”Mikael” säger att han har varit med och hackat sajter som tillhör bland annat film- och musikindustrin. Och han är en del av högt rankade hackernätverk som sympatiserar med Anonymous.

Man han ser sig inte bara som hackare, han är också informationsspridare och har hjälpt till att skriva texter till videor åt Anonymous.

”Mikael” deltog inte i attacken förra veckan, mot bland annat riksbanken, domstolsverket och antipiratbyrån. Det är han glad för idag:
– Fjortonåriga snorungar som hittat något gratisprogram på nätet. Så kändes det, säger ”Mikael”.

Han säger att det var en miss att attackerna skulle bli så omfattande. Han skyller felet på en annan grupp som spred budskapet att det i fredags det skulle bli den mest omfattade attacken hittills – för så blev det inte.

– Därför blev det pinsamt för de lyckades inte med ”det största någonsin”, säger ”Mikael”.