Beslut om frysta Telia Sonera-miljarder dröjer

1:28 min

I dag tog Stockholms tingsrätt upp åklagarens yrkande på att miljardbelopp ska frysas för Telia Soneras samarbetspartner Takilant, detta efter företagets ifrågasatta affärer med misstänkta kopplingar till regimen i Uzbekistan.

Det togs visserligen inget beslut i dag om Takilants pengar ska frysas eller inte. Beslutet sköts upp till på måndag, men däremot fick åklagaren under två timmars förhandlingar bakom stängda dörrar för första gången presentera i rätten delar av vad förundersökningen, som leds av Riksenheten mot korruption, hittills har kommit fram till.

Åklagaren har ansökt om kvarstad – eller som man säger på lekmannaspråk, frysning -- för drygt 1,5 miljarder kronor som Takilant fått som betalning för en 3G-licens av Telia Sonera 2010. Omkring 200 miljoner kronor av dessa pengar har redan frysts på ett konto hos Nordea.

Inte heller vid dagens förhandlingar fanns någon representant för Takilant närvarande. En uzbekisk man och en kvinna var kallade till rätten. Gunnar Falk, som är försvarsadvokat till den uzbekiske mannen, menar att han haft svårt att få tag i sin klient trots att han sitter häktad i Schweiz.

– Jag har gjort vissa försök men inte lyckats få någon kontakt. Men jag hoppas få kontakt ganska snart, säger Falk.

Varför är det så svårt?

– Av praktiska skäl. Det här är inget som avhandlas per telefon utan det handlar om att träffas och gå igenom materialet med klienten, säger försvarsadvokat Gunnar Falk.