Alla libyer inte nöjda med bortjagad milis

3:09 min

I dag är det exakt en månad sedan attacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi, där bland andra USA:s Libyenambassadör dödades. En attack som fortfarande utreds, där Libyens militanta islamistiska miliser pekats ut som skyldiga. Som svar på attacken gick 30 000 Benghazibor ut i en jättedemonstration mot miliserna och det ledde till att flera av dem nu avväpnats. Men säkerheten i Libyen är skakig och alla är inte nöjda med att miliserna försvunnit.

Benghazi, den libyska revolutionens stolta hjärta - men i dag ett blödande säkerhetssår. Den amerikanske ambassadören, Chris Stevens var omtyckt och många känner stor skam över att han dog här - kvävd till döds i brandröken på det amerikanska konsulatet. Men många uttrycker också en ny optimism - Benghazibornas jättemanifestation ledde till att miliserna tvingades bort.

I dag ser man inte längre pick-up-lastbilar med beväpnade före detta rebeller härja på gatorna. Demonstrationen var en vändpunkt, säger den unge aktivisten Mohamed BouJinnah, den gav armén mandat att ta itu med miliserna.

Och här utanför Jalaa sjukhuset där jag befinner mig är det poliser i kortärmade ljusblå skjortor som står för ordningen, inte Ansar Shariamilisen som tidigare.

Men alla är överens om att säkerhetsläget är mycket skakigt. De flesta utländska beskickningar och internationella organisationer har lämnat Benghazi.

Politikern och statsvetaren Fathi Baji, som åt frukost med ambassadör Chris Stevens samma morgon som han dödades, är övertygad om att attacken var planerad och inte resultatet av någon spontan demonstration mot Mohammedfilmen. Han är också chockad över att det bara fanns fyra libyska säkerhetsvakter på konsultatområdet när han kom dit på morgonen den 11 september.

Fathi Baji menar att det är politikernas fel att miliserna fått växa sig så starka. Man ville inte avväpna dessa hjältar som störtat Kadaffi, utan blundade för deras kopplingar till al-Qaida och andra organisationer utanför landet.

Den svaga staten med sin svaga militär och polis blev beroende av miliserna, vilket inte minst märks här på Al-Jalaa sjukhuset där läkare och sjuksköterskor gick ut i strejk när de blev av med Ansar al Sharia-milisens beskydd.

Personalen är i dag skräckslagen, de där poliserna i sina blå skjortor klarar inte av att skydda oss från kriminella och beväpnade män som stormar in på sjukhuset mitt i natten, säger akutmottagningens huvudsjuksköterskan Nawara Nejm, vi vill ha tillbaka milisen.