IMF: Sparkraven från EU för hårda mot Grekland

1:34 min

Internationella Valutafonden, IMF, ställer sig nu på Greklands sida i konflikten om landets åtstramningsprogram. Grekland måste få mer tid på sig för att genomföra de reformer som de internationella långivarna kräver enligt IMF-chefen.

Christine Lagarde inledde för några timmar sedan IMF:s årsmöte i Tokyo.

– Det är nödvändigt att Grekland får två år till på sin att genomföra sitt åtstramningsprogram, sa hon vid en presskonferens i Tokyo i morse.

Hon tog därmed klar ställning i konflikten mellan Grekland och de övriga euroländerna om landets sparpaket.

Den nye Grekiske premiärministern Antonis Samaras gick till val på löftet att förhandla om villkoren för det räddningspaket som landet fått av de övriga euroländerna och Internationella valutafonden.

En skenade arbetslöshet och fem år av recession har drivit fram allt våldsammare protester i Grekland. Samaras vill ha en förlängning av tidsfristen för att genomföra reformerna i landet med just två år.

Många inflytelserika euro-ledare har hittills vägrat att gå med på att mildra kraven på Grekland, bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Men nu ställer sig alltså IMF-chefen på Samaras sida.

I ett läge med en utbredd kris och där många länder försöker reformera sina statsfinanser samtidigt, är det inte bra att tvinga fram förändringar för fort - att göra förändringarna "framtunga", som Lagarde uttryckte det. Det är bättre att ge mer tid, sa Lagarde.

– Det har vi rekommenderat för Spanien och Portugal och det rekommenderar vi nu också för Grekland, sa Christine Lagarde.