Snabba rättegångar mot aktivister

1:45 min

Rättegångarna mot de Greenpeace-aktivister som tog sig in på Forsmark kärnkraftverk börjar redan i morgon. Ett 30-tal personer sitter anhållna efter intrånget som gjordes i tisdags morse. Rättegångarna börjar 8.30 och väntas pågå hela dagen i Uppsala tingsrätt.

Det är de aktivister som inte är svenskar - många av dem är tyskar - som står inför rätta i morgon.

De åtalas för olaga intrång.

Åklagaren Magnus Berggren tycker att Uppsala tingsrätt borde skärpa straffen jämfört med förra gången Greenpeace-aktivisterna tog sig in på Forsmarks kärnkraftverksområde.

– Jag tycker att straffvärdet, alltså antalet dagsböter, bör skärpas till jämfört med tidigare. Grunden för det är att det är just ett kärnkraftverk och ett skyddsobjekt. Där ska man inte vara, säger Magnus Berggren.

Greenpeace advokat Jan Palmblad kommer i morgondagens rättegång föra fram att aktionen mot Forsmarks kärnkraftverk handlade om en fredlig manifestation för att påvisa bristande säkerhet.

– Vi betraktar inte det här som en brottslig gärning utan vi menar att det finns en möjlighet för domstolen att fria mina klienter under hänvisning till den nödrätt som gäller när ett allvarligt samhällsintresse är i fara, säger advokaten Jan Palmblad som företräder Greenpeaceaktivisterna.

Kärnkraftsindustrin är kallad till ett möte till med anledning av intrången på Forsmark och Ringhals i tisdags. Det är ansvarig myndighet, Strålsäkerhetsmyndigheten, som i nästa vecka ska träffa vd:arna för kärnkraftverken, och SSM vill veta vad kärnkraftverken ska göra för att hindra framtida intrång.