Falu kommun

Kemikalierna i barnens vardag uppmärksammas

1:18 min

Hur kan vi skydda barn från farliga kemikalier? För att öka kunskaperna drar Falu kommun igång en informationskampanj i höst. Åke Bergman, professor i miljökemi, menar att problemet är att många av de varor vi har läcker ut kemikalier som vi i allmänhet inte vet att de innehåller.

– De kommer i damm och de kommer framförallt till barn när suger de suger på material och sådant där, säger professorn Åke Bergman.

Och enligt Åke Bergman finns det ett väldigt enkelt sätt att skydda sig.

– Det är att städa och hålla rent. Inte extremt mycket men att få ner dammängden hemma och på skolor och daghem.

En som jobbar med barn är för förskoleläraren Barbro Emnéus. För henne kom engagemanget för barn och kemikalier när hon såg en filmen ”Underkastelsen” på det temat.

– Jag deppade ihop och tänkte varför såg jag den här filmen. Det var en ganska förfärlig film men sedan tänkte att det finns alltid någonting man kan göra, säger Barbro Emnéus.

Då föddes tanken att få bättre leksaker, höra av sig till företag som tillverkar dem, kolla hur kommunen köper in  leksaker och vad hon själv kunde göra som enskild person.

– Ett sätt att minska det som barn utsätts för är att köp mindre leksaker, lukta på plastsakerna och luktar platsen ska man inte köpa den.

Som förälder, hur orolig behöver man vara egentligen?

– Man ska inte vara orolig på det sättet utan man ska vara med och bygga upp en opinion för att vi måste lära oss mer. Samhället ska inte tillåta att kemikalier används utan en bättre kontroll, säger Åke Bergman.

Sara From
sara.from@sverigesradio.se