Unga och jobben

Nu svarar Björklund på kritiken

0:52 min

Reaktioner fortsätter att strömma in till P3 Nyheter efter att vi uppmärksammat den dåliga arbetsmiljön på Espresso House. I partiledardebatten i söndags kallade folkpartiledaren Jan Björklund cafékedjan för en "riktig ungdomsarbetsgivare", något han får kritik för av Hotell och restaurangfacket. Nu bemöter han kritiken. 

Jan Björklund tycker att arbetsmiljöproblemen på Espresso House är något som facket och arbetsgivarna får reda ut. 

–Det är en sak mellan dem och varken regering eller politiker ska blanda in sig i den processen. 

Men vad har du för ansvar att höra på båda sidor, både arbetsgivare och arbetstagare, innan du väljer att lyfta fram ett företag? 

–Jag lyssnar inte på några sidor utan konstaterar att Espresso House är en mycket stor ungdomsarbetsgivare och höjer man arbetsgivaravgifterna i Sverige så kommer många ungdomar att få sparken

Reaktionerna har fortsatt att strömma in till P3 Nyheter i dag efter vår nyhet om arbetsmiljöproblemen på Espresso House.  

–Det var generellt så att man fick inga raster jag vet inte en enda butik där jag fick en hel rast eller regelbunden rast överhuvudtaget. Om jag hade tur kunde jag gå och käka, säger Anna, som egentligen heter något annat, och har jobbat på flera Espresso House-caféer i Stockholm.

Hon är bara en av flera som har hört av sig till oss och berätta om arbetsmiljöproblemen på företaget. En annan är Veronica från Göteborg:

–Vi har haft väldigt oregelbundna arbetstider. Vi har fått börja tidigt efter att jobbat sent. Det resulterar i väldigt få timmars sömn.

Många som hört av sig till oss har liknande historier. En person skriver:

"Minns när min arbetskollega berättade att det rann blod ner för hennes ben när hon jobbade eftersom att hon inte hade tid att gå på toaletten och byta tampong."

Rebecka mejlar in:

"Jag jobbade ofta kvällspass, åtta timmar utan någon rast och skulle jag gå på toa fick jag be kunder passa kassan."

Ytterligare en person som har mejlat oss skriver:

"Jag har jobbat som platschef för Espressohouse men sa upp mig för att jag inte stöttade deras personalpolitik. Personalen tvingas att jobba under maximal tidspress och övertid betalas inte ut. Som platschef blir man tillsagd att skicka hem personalen beroende på vädret."

Anna tror att Espresso House anställer unga för att de inte känner till sina rättigheter.

--De anställer hela tiden nytt ungt folk. När jag började jobbade som 19-åring visste jag inte vad för rättigheter jag hade.