Islamistparti håller Skandinavienmöte i helgen

1:43 min

På söndag håller den politiska rörelsen Hizb ut-Tahrir sin årliga Skandinavienkonferens i Köpenhamn. Det kontroversiella islamiska partiet finns över hela världen och dess mål är att återupprätta ett världsomspännande kalifat med muslimsk lag.

Hizb ut-Tahrir har nyligen etablerat sig i Sverige, men i västvärlden och Norden vill partiet inte genomföra några radikala förändringar, hävdar partiets skandinaviske presstalesman Chadi Freigeh.

– Vi arbetar för att skydda muslimernas identitet, eller rätt till att ha en muslimsk identitet i väst, för vi anser att det finns en politisk vilja att avlägsna muslimerna från islamiska hållningar och värderingar, säger Chadi Freigeh, presstalesman för Hizb ut-Tahrir i Norden.

Hizb ut-Tahrir, vilket betyder Befrielsepartiet, har vuxit i Skandinavien den senaste tiden i och med ett ökat intresse för islam, säger han. Nu finns partiet också formellt i Sverige och när det på söndag håller sin årliga Skandinavienkonferens i Köpenhamn kan man delta via videolänk i Stockholm.

Partiet är kontroversiellt eftersom man har som övergripande mål att införa en global islamisk stat för muslimer, vilket skulle upphäva befintliga statsskick – något som gör att partiet är förbjudet i Mellanöstern och på många håll klassas som terrorister.

Men i Danmark är verksamheten och målen inte olagliga.

Och även om det inte är en våldsam organisation är det en utmaning, säger Hizb ut-Tahrirforskaren Kirstine Sinclair vid Odense universitet.

– Den är diskriminerade mot till exempel judar och homosexuella och har uttalat hot mot danska politiker, så det är en organisation som balanserar på gränsen för vad ett demokratiskt samhälle kan tillåta.