Tusk försöker återta intitiativet i polsk politik

2:12 min

I Polen blåser det rejäl motvind för den sittande premiärministern Donald Tusks regering. Den polska ekonomin går sämre och det konservativa oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PIS) är för första gången på flera år största parti i opinionsmätningarna. I dag ska Tusk försöka vända utvecklingen med ett stort tal i parlamentet och kommer sedan att begära en förtroendeomröstning för sin regering i parlamentet.

Det är en mörk och kylig höstkväll i centrala Warszawa. Oppositionsledaren Jaroslaw Kaczynski får ta emot värmande jubel och talkörer från sina anhängare. 

– Vi är på marsch för sanningen och för seger, säger Kaczynski till nytt jubel. Det blåser medvind för hans konservativa parti Lag och Rättvisa.

Den sittande polska regeringen, under ledning av premiärminister Tusk, ledaren för det liberala partiet Medborgarplattformen, har just klarat av sitt första år av sin historiska andra mandatperiod, men det börjar gå trögare.

Sommarens fotbolls EM-fest är över, den polska ekonomin, som klarat sig så bra hittills under den europeiska skuldkrisen har börjat bromsa in, och arbetslösheten stiger.

– Man känner av det, säger järnaffärsägaren Violetta i den lilla staden Tarnowo Podgorne och berättar att kundtillströmning och försäljning minskat på sistone.

Oppositionspartiet PIS meddelade för en tid sedan att man om någon månad ska genomföra en misstroendeförklaring mot regeringen. Man har t o m tagit fram en opolitisk premiärministerkandidat som man vill tar över.

Men premiärminister Donald Tusk väljer nu alltså att sätta hårt mot hårt. I sin regeringsförklaring i dag ska framförallt försöka återta initiativet i den polska politiken och presentera några åtgärder mot de sämre ekonomiska tiderna.

Men han kommer efter talet också begära att parlamentet genomför en förtroendeomröstning för att stärka sitt politiska mandat.

– Jag vill lägga alla politiska kort på bordet, sa Tusk till journalister i Warszawa i går. Skulle han klara förtroendeomröstningen tar han udden ur oppositionens hot om misstroendeförklaring.

Enligt många bedömare är initiativet från Tusk nödvändigt.

– Den sittande regeringen verkar trött, säger reportern Cesary Kowanda, på den politiska tidsskriften Polityka och tror därför också att premiärminister kommer att byta ut några av sina mindre lyckade ministrar.