Nobels fredspris 2012 går till EU

Europeiska Unionen, EU, får Nobels Fredspris 2012. Det tillkännagavs av norska Nobel-kommittén alldeles nyss. NRK gick ut med uppgifterna redan innan tillkännagivandet.

Norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland presenterar årets pristagare från Nobelinstitutet i Oslo.

– Nobels fredspris för 2012 går till Europeiska Unionen.

– Unionen har i över sex decennier arbetat för demokrati, fred och försoning och mänskliga rättigheter, säger Thorbjørn Jagland.

– Under mellankrigsåren gav den norska Nobelkommittén flera utmärkelser till personer som arbetade för försoning mellan Tyskland och Frankrike. Sedan 1945 har försoningen varit en realitet. I dag är krig mellan Tyskland och Frankrike otänkbart, fortsätter han.

"EU genomgår för närvarande allvarliga ekonomiska svårigheter och en betydande social oro. Den norska Nobelkommittén vill fokusera på vad den ser som EU: s viktigaste resultat: Den framgångsrika kampen för fred och försoning och för demokrati och mänskliga rättigheter. Den stabiliserande rollen som EU har bidragit till att förändra det mesta av Europa från en kontinent av krig till en kontinent av fred", skriver Nobelkommittén.

– Hela kommittén står bakom detta, och det var viktigt att dela ut priset nu, för att det har en viktig signaleffekt, säger Jagland.

Han säger att Nobelkommittén inte kan skapa fred och försoning, eller lösa de ekonomiska problemen i Europa, men att de vill påminna folk om vad som händer om det faller samman, och om extremism och nationalism börjar växa i Europa igen.

– Det här är på ett sätt ett meddelande till Europa om att vi ska göra allt vi kan för att säkra det vi uppnått, och att fortsätta framåt, säger Thorbjørn Jagland.

Får EU priset ur ett historisk perspektiv eller för det som händer 2012?

– EU får priset både ur ett historiskt perspektiv och för att markera att EU tar ett nytt steg. Den historiska processen har pågått fram till i dag. Det är en klar signal från Nobelkommittén om vad EU-projektet handlar om: Fred och försoning, säger Thorbjørn Jagland.

Hur kommer det här priset att påverka debatten i Norge, om ett eventuellt EU-medlemskap?

– Jag tror inte att det kommer att påverka den norska opinionen just nu, säger Jagland.

Sveriges Radios Brysselkorrespondent Jens Möller kommenterar beskedet och säger att priset ska ses utifrån EU:s historia.

– I dag är EU för de flesta synonymt med krisartat ekonomiskt samarbete, men man ska komma ihåg att embryot till EU skapades efter andra världskriget med ett uttalat fredssyfte; man skulle bygga ihop EU:s ekonomier så att det rent tekniskt skulle bli nästan omöjligt att starta krig mellan främst Tyskland och Frankrike, säger Jens Möller.

I dag driver EU ett antal missioner i världen för att stärka fred och säkerhet, bland annat EU:s polisinsatser i Kosovo och Afghanistan. EU har också tre militära operationer varav den mest kända är piratjakten utanför Somalias kust.

En militär EU-tjänsteman säger till Sveriges Radios Brysselkorrespondent att han blev förvånad över beskedet men att det samtidigt är förståeligt, med tanke på EU:s insatser på Afrikas horn. Där samlas civila och militära resurser för att stabilisera läget och för att exempelvis stärka kvinnors rättigheter.

Förra årets fredspris gick till den jemenitiska demokratiföreträdaen Tavakol Karman tillsammans med liberianskorna Ellen Johnson Sirleaf och Leymah Gbowee, för kvinnors fredsarbete i Afrika och arabvärlden.

Nobels fredspris har delats ut sedan 1901, och hittills har 124 pristagare fått priset, varav 15 har varit kvinnor. Den norska Nobelkommittén har överraskat förut, som 2009 då Barack Obama, som relativt nytillträdd och oprövad president, tilldelades priset.

Ekot