Malmström: "Uppmaning till EU att ta sitt ansvar"

1:55 min

EU-kommissionären Cecilia Malmström säger till Ekot att Nobels fredspris som i år går till EU var oväntat, och att EU har betytt väldigt mycket historiskt sett för att ena kontinenten.

Vad kan det innebära för ett något krisdrabbat EU att få ett sådant här erkännande?

– Kanske är det norska Nobelpriskommitténs sätt att påminna om att i dessa tider av ekonomisk kris och olika spekulationer ifall EU har en framtid eller inte, att EU har betytt väldigt mycket historiskt i Europa för att hålla ihop tidigare stridande länder, för att ena en kontinent som delades av en mur, och för att i dag är ett forum för att lösa konflikter, säger Cecilia Malmström.

Samtidigt EU fick mycket kritik för sin oförmåga att agera när det faktiskt var krig på vår kontinent för 20 år sedan i Jugoslavien, är EU egentligen värt det här priset?

– Det är svårt att säga, men nu är några av de länderna medlemmar i EU och fler är på väg in, så vi har väl lärt oss av det misstaget.

– Det är en uppmaning också från Nobelkommittén antar jag, att EU ska ta sitt ansvar, att stå upp för de värden som EU och Nobels kommitté bygger på: Fred, mänskliga rättigheter och tolerans.