Kristinehamn ser över kritiserade pensioner

1:33 min

Reglerna för de kritiserade pensionerna till före detta politiker bör skärpas rejält. Det anser kommunalrådet i Kristinehamn, socialdemokraten Bjarne Olsson (S), som nu har inlett ett förändringsarbete. I dagsläget kan ex-politiker kvittera ut tiotusentals kronor varje månad trots att de slutat arbeta med politiken.

Förslaget från den politiska majoriteten i Kristinehamn är nytt, och knappt förankrat i de egna leden än. Sedan ska det till en utredning och politisk behandling innan det kan bli verklighet.

Men oppositionsrådet, moderaten Åke Thörnesjö, är även han för en skärpning, och men kommunalrådets mål är att nya regler ska kunna träda i kraft lagom till nästa mandatperiod.

– Rent teoretiskt kanske man har 25 000-30 000 kronor i månaden i ersättning från att man fyller 50 år tills man fyller 65, utan att man gör ett handtag. Så ser det inte ut i övriga samhället och därför känns det här lite orättvist, säger Bjarne Olsson.

Och trots all kritik som kom efter Sveriges Radios rapportering förra hösten är Kristinehamns politiska ledning ensam i Värmland om att redan nu ha tagit initiativ till att förändra systemet.

I Karlstad, till exempel, anser moderate kommunalrådet Per-Samuel Nisser att man måste vänta till slutet av mandatperioden innan det kan bli en diskussion om pensionerna.

– Det är väldigt svårt att ändra förutsättningarna varje år, eller mitt i en period. Jag tror att det är klokt att regler gäller tydligt i fyra år, och sedan får man se om det finns anledning att ändra och i så fall hur.

Men hos folk som P4 Värmland möter i Karlstad finns det inga tveksamheter - reglerna bör ändras.

– De ska ha samma villkor som andra människor. Det ska inte vara några gräddfiler, tycker jag, säger Britta Cederlöf i Karlstad.

Första halvåret i år betalades över 1,5 miljoner kronor ut till värmländska politiker som slutat och har rätt till pension.

Mest av alla i Värmland får förra landstingsrådet Monica Ekström (V). Hennes pension ligger på drygt 32 000 kronor i månaden.