Kalmar län

Extra avgift för oplanerad färdtjänst

1:06 min

Färdtjänstresenärer i Kalmar län tvingas boka sina resor minst en dag i förväg, annars riskerar de att få betala en straffavgift på 44 kronor, tur och retur. Det här systemet används bara på ett fåtal andra platser i Sverige, visar vår undersökning.

Kanslichefen i Funktionsnedsattas Samarbetsorgan i Kalmar, Eddie Persson, är irriterad på avgiften som KLT kräver från resenärerna.

– Jag tycker att det är helt fel. Vi har fått en ny FN-konvention för oss som har funktionsnedsättning och där står det att vi ska ha samma möjligheter som alla andra och då är det fel att ta ut extra avgifter. Det är ungefär som om någon som inte har en funktionsnedsättning skulle behöva ställa sig vid busshållplatsen dagen innan för att slippa en extra avgift på biljetten, menar Eddie Persson.

Av de 30 färdtjänstoperatörer i Sverige som vi har pratat med är det bara sex som tar en liknande avgift.

Avgiften beror på merkostnad

Lars Lindahl, administrativ chef på KLT, menar att avgiften beror på den merkostnad som drabbar landstinget vid ensamresande. Lindahl menar också att det är sällan som avgiften tas ut.

– Samma dag, fram till en timme innan restillfället, så har vi rätt att ta ut en extra avgift, men det är sällan det görs. Det går nästan alltid att samordna resan. Ringer man två timmar innan så klarar beställningscentralen ofta att säga att det går en transport där, den kan du få åka med, och då kostar det inget extra, säger Lars Lindahl.

Viktor Högberg