Kommuner har tröttnat på politikerpensioner

2:39 min

Allt fler kommuner har tröttnat på att betala ut stora summor i visstidspensioner till före detta politiker. Efter Sveriges Radios granskning av de generösa reglerna förra hösten så har fler än 15 kommuner antingen redan skärpt reglerna eller börjat diskutera hur reglerna kan skärpas.

Och även inom Sveriges Kommuner och landsting, SKL, har utredningsarbetet kommit en bra bit på väg.

– Om vi kommer fram till att vi ska ha ett nytt förslag så bör det vara framme någongång under början av nästa år. Dels för att ge kommunerna chans att ta ställning till om de efter valet då vill gå in och tillämpa en nyare modell och också för att de förtroendevalda som man då börjar rekrytera inför valet 2014, att de ska veta vad som kommer att gälla, berättar Ingela Gardner Sundström, moderat ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Det var i september förra året som Sveriges Radio granskade politikerpensionerna för kommun- och landstingspolitiker runt om i landet. Vi berättade då att 450 lokala politiker fick ut visstidspension, något de kan få från de fyllt 50, och att kommunerna under ett år betalat ut mer än 70 miljoner kronor till politiker som inte behöver söka något nytt jobb.

SKL har ännu inte tagit några beslut men har siktet inställt på att lägga fram en ny modell i god tid före nästa val och de byten som då kan bli aktuella i kommunerna utifrån valresultatet.

SKL vill också invänta den utredning som pågår om riksdagsledamöternas motsvarande förmåner.

Enligt flera källor så förs det inom SKL diskussioner om att helt skrota visstidspensionerna och ersätta dem med en kortare omställningsersättning, då den före detta förtroendevalda ställer om för att komma tillbaka till arbete.

– Det tycker jag ligger mer i tiden, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

Samtidigt finns en otålighet ute i kommunerna. Efter vår granskning har två kommuner,  Åmål och Luleå, skärpt sina regler. Michael Karlsson är ordförande i kommunstyrelsen i Åmål:

– Med tanke på den ekonomi som Åmål brottas med så kände jag instinktivt att det här skulle sända väldigt fel signaler om vi inte ändrade förutsättningarna för oss som är förtroendevalda, säger Michael Karlsson.

I Åmål gäller nu 60 års ålder för visstidspension - den som är yngre kan få ett års avgångsvederlag.

Några kommuner, som Uddevalla och Eskilstuna, har redan tidigare styrt upp sina pensionsregler och i ytterligare minst 14 kommuner har det förts diskussioner om att skärpa reglerna, exempelvis i Norrköping och Nora.

Och i Oxelösund räknar kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Catharina Fredriksson, med att ha nya skärpta regler framme inom ett år:

– Det känns inte rimligt att man ska kunna gå i pension vid 50 års ålder och sedan inte arbeta mer, säger hon.

Förra hösten då vi publicerade vår granskning kunde det låta så här när före detta politiker försvarar sina förmåner:

– Men alltså, kära vän, jag har ju inga dagar att sitta och rulla tummarna. Det här är ett avtal som är tecknat och jag har ingen anledning att bryta det på något sätt, sade då Bertil Daniels, tidigare kommunalråd i Leksand.

Och så här kommenterade Kjell Söderström i Arboga pensionsavtalet:

– Jag har en fördel av det här, det är helt klart.

Hur ser ditt liv ut i dag på Filippinerna, jobbar du någonting?

– Nej, jag hjälper väl till lite grand i dykshopen.