Svenska freds om priset: "Mycket tveksamt val"

1:44 min

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig efter att det stod klart att EU får Nobels fredspris i år. I motiveringen heter det att EU har bidragit till att omvandla Europa från en kontinent i krig till en kontinent i fred. Men EU har många gånger kritiserats för flathet i allvarliga situationer, andra kritiker menar att det är EU som försatt miljontals i Europa i fattigdom.

Till kritikerna hör tidigare människorättskommissionären Thomas Hammarberg, som kallar Nobelkommitténs beslut olyckligt, och nämner bland annat EU:s hållning till konflikterna i Mellanöstern, som han anser varit passiv.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, frågar sig på sin blogg för vad EU får fredspriset, och skriver att ”Det känns som den mest omotiverade utnämningen sedan Henry Kissinger fick priset 1973.”

”Medan bankerna räddas ska hårda nedskärningar, privatiseringar och försämrad arbetsrätt genomdrivas, allt enligt EU:s direktiv. Priset är fattigdom och arbetslöshet för miljoner”, skriver Jonas Sjöstedt på bloggen.

Organisationen Svenska freds skriver i en kommentar att valet av fredspristagare är mycket tveksamt.

”Nog kan man resonera kring att det europeiska samarbetet har verkat för förbrödrande och gemenskap inom Europa, men det tveksamma ligger framför allt i EU som en militärmakt. EU är i dag inte en stark fredskämpe för de globala nedrustningsfrågorna”, skriver organisationen på sin hemsida.

Men valet prisas också. Mot bakgrund av Europas grava ekonomiska problem, massabetslöshet och allt djupare social klyftor kan det tjäna som en påminnelse om EU-projektets verkliga syfte, säger Anna Jardfelt, chef för Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt säger att Europasamarbetet är en historisk bedrift.

– Europasamarbetet har också en stark dragningskraft på länder utanför EU, på ett sätt som väljer bort eller trycker tillbaka aggressiv nationalism, säger Reinfeldt till Ekot.

EU-kommissonär Cecilia Malmström säger att beslutet var oväntat, men att EU har betytt väldigt mycket historiskt sett för att ena kontinenten. Utrikesminister Carl Bildt gratulerar alla 500 miljoner EU-medborgare till priset, och säger till Ekot att det har en moralisk betydelse.

Socialdemokraterna och Olof Palmes internationella centrum sällar sig till de positiva rösterna om EU som fredsprismottagare.

– Vi socialdemokrater har alltid värnat EU-samarbetet som ett fredsprojekt och samtidigt krävt att EU ska vara en aktiv aktör i världen, säger Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin och Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback i en gemensam kommentar.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton är glad över priset och säger att gamla fiender har blivit nära vänner och partners.

– Jag är stolt över att vara en del av fortsättningen på det arbetet. Jag kommer att fortsätta att arbeta outtröttligt för att driva den här processen framåt, säger hon enligt Reuters.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso är också, inte helt oväntat, positiv till att EU tilldelas fredspriset, och skriver på mikrobloggen Twitter: ”Det är en stor heder för hela EU, för alla 500 miljoner medborgare, att ha fått Nobels fredspris”.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle säger i ett uttalande att han är glad och stolt över priset.

– Frihet och fred har vuxit ur ruinerna av två förödande världskrig, säger Westerwelle.

Men alla i Bryssel är inte positiva till priset. Nigel Farage, EU-kritisk EU-parlamentariker från brittiska Självständighetspartiet kallar priset ”löjligt”.

– Det här visar på att normännen verkligen har humor. EU har skapat fattigdom och arbetslöshet för miljontals. Under de senaste två åren har EU skapat stor fientlighet mellan länderna i norra och södra Europa. Se bara när Merkel välkomnas med nazistflaggor i Aten och tyska dagstidningar avfärdar greker som arbetsskygga varelser, säger han enligt Reuters.

Ett uttalande från brittiska UD talar dock om att EU måste ”bevara och stärka” sina resultat i framtiden.

”Det här priset är ett erkännande för EU:s historiska roll att främja fred och försoning i Europa, speciellt genom utvidgningen till Central- och Östeuropa. EU måste alltid sträva efter att bevara och stärka sina resultat i framtiden”, säger en talesperson.

Reportrar: Julia Milder, Per Enander