Faran med bly i viltkött ska undersökas

1:38 min

En ny studie ska undersöka hur mycket bly de som äter viltkött riskerar att få i sig. Livsmedelsverket presenterade resultat i somras som visade att kött från vilda djur som skjutits med blyammunition kan innehålla bly. Nu ska Livsmedelsverket undersöka vilka effekter det här får för dem som äter viltkött.

– Vi gör den här undersökningen för att få reda på mer om vad blyfragment i vilt har för betydelse för dem som äter viltkött och vi behöver även räta ut en del frågetecken kring problematiken med bly i viltkött, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket

Att det kan finnas bly i en del viltkött beror på att små blybitar kan lossna från blyammunitionen när den kommer in i djurets kropp - det vet man sedan tidigare. Men hur mycket det rör sig om och vad det innebär för dem som ofta äter älgkött och annat vilt ska Livsmedelsverket med hjälp av Jägareförbundet och Statens veterinärmedicinska anstalt studera närmare.

Hur mycket bly det faktiskt finns i blodet på dem som ofta äter älgkött eller annat vilt och hur mycket av blyet som tas upp i kroppen på den som äter köttet är det som ska undersökas, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Dessutom ska man ta reda på i vilken utsträckning det finns bly i annat vilt, i till exempel rådjur och hare som för övrigt Rickard Bjerselius själv är ute och jagar i dag. Men orolig för att få i sig bly är han inte.

 – Hare skjuter man med hagel och de här hagelpelletsarna ser man, och om man tar bort dem och en del av köttet omkring där haglen har suttit, anser jag att man har minskat risken att få i sig bly, säger han.

Du låter alltså alla i familjen äta av köttet? 

 – Jajemensan, vi äter vilt.

Ingen anledning till oro alltså, enligt Livsmedelsverkets toxikolog Rickard Bjerselius, om man bara följer Jägareförbundets råd om hur mycket kött som ska skäras bort runt den plats där djuret träffades. För bly kan ge skador om man får i sig mycket under lång tid och särskilt känsligt är det för foster och små barn.

– Vissa studier har visat att det kan ge störningar i nervsystemet, berättar Rickard Bjerselius.