Rikspolischefen har svårt förklara dåliga resultat

I veckan kom ny statistik från Rikspolisstyrelsen som visar att polisens förmåga att klara upp brott fortsätter att försämras. Enligt polisens egna siffror är uppklarningsprocenten för våldsbrott den lägsta sedan 2005. Ändå har antalet poliser ökat med nästan 4000 de senaste åren.

Bengt Svenson säger att han har svårt att förklara polisens sjunkande effektivitet.

– Ja, jag tycker att det är svårt att förklara. Jag tycker det är svårt att se den enskilda anledningen till det. Jag tror att generationsskiftet som varit har betydelse för antalet utredda brott, det tror jag. Jag kan inte hitta någon annan anledning, för poliserna är bra utbildade, de har bra förutsättningar men det går lite trögt, säger han till Ekots Tomas Ramberg.

Jämfört med för ett år sedan har polisens förmåga att klara upp brott minskat med nio procent, enligt Rikspolisstyrelsens rapport. Det är inte första gången det går åt fel håll och regeringen, som trott att stora anslagsökningar och nära 4000 fler anställda skulle göra polisen effektivare, börjar bli otålig.

Justitieministerns statssekreterare Martin Valfridsson har besökt samtliga 21 länspolismyndigheter och i statssekreterare Valfridssons interna promemoria riktas kritik mot hur polisen arbetar. Bland annat hävdar Valfridsson att poliser lägger viktigt arbete åt sidan för att i stället "jaga pinnar", alltså förbättra statistiken. Rikspolischefen Bengt Svenson reagerar starkt och talar om smutskastning.

– Den slutsatsen bygger på hörsägen, som han själv säger. Jag tycker att alltför mycket beskrivs utifrån några felaktiga sätt att beskriva polisverksamheten. Lite raljant, lite att smutskasta alla duktiga poliser och medarbetare som har ett riktigt förhållningssätt till det där.