Sven-Erik Alhem: ”Rättssäkerheten skadas”

1:15 min

Tidigare åklagare och ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund Sven-Erik Alhem, anser att det är bra att Domstolsverket i dagarna skickar ut brev till landets nämndemän. Men det borde ha skett tidigare, säger han.

Domstolsverket ska de närmaste dagarna skicka brev till landets dryga 8 600 nämndemän. Det för att förhindra jävsituationer liknande dem som uppmärksammats i veckan, där det visat sig att nämndemän också suttit i polisnämnden.

– Ja, det är ju egentligen konstigt att man ska behöva göra det. Man skulle ju från början ha sett till att nämndemännen var så utbildade att en sådan här situation aldrig skulle riskera att uppkomma, säger Sven-Erik Alhem.

Det är Domstolsverket som tycker att finns det skäl att påminna nämndemännen om att vara vaksamma på sådant som kan utgöra jäv, till exempel om man sitter i olika nämnder och styrelser.

En händelse som ligger till grund för det här utskicket är förra veckans beslut om att rättegången mot det så kallade Södertäljenätverket kommer att tas om eftersom en nämndeman som också satt i polisnämnden varit jävig. Ett beslut som har lämnat ringar på vattnet.

En nämndeman i rättegången mot dubbelmördaren Peter Mangs i Malmö har anmälts för jäv, och även på Gotland har en dom i en stor knarkrättegång ifrågasatts eftersom en nämndeman samtidigt satt i polisstyrelsen.

–  Det är en skandal, ingenting annat. Men i varje fall så är det katastrofalt det läge som har uppkommit. Inte minst för bevispersonerna, det tycker jag är det absolut viktigaste, de slits ut, säger Sven-Erik Alhem.

Sven-Erik Alhem menar att det även skadar rättssäkerheten när ett mål måste tas om och målsäganden och vittnen måste höras igen.

Domstolsverkets generaldirektör Barbro Thorblad förhoppning är att det här inte skadar förtroendet för rättsväsendet.

– Jag hoppas att det inte ger något negativt förtroende för rättsväsendet. För det gäller ju trots allt enstaka personer där det har blivit fel.

Hur tänker du runt hur många sådana här fler fall det kan finnas?

– Jag kan inte spekulera i det. Jag vet ju ändå att vi informerar och att de flesta nog tar till sig den här informationen, säger hon.