Lars Vilks konstverk byggdes om till minaret

Lars Vilks konstverk Nimis har förvandlats till en minaret med böneutrop sex gånger om dagen. En okänd konstnärsgrupp avslöjade på söndagen att de på egen hand utökat verket i en ”anda av yttrandefrihet”.

– Det är en väldigt bra idé tycker jag, säger Lars Vilks.

Högst upp i Vilks konstverk i Kullabergs naturreservat sitter sedan söndagen högtalare uppspikade som kallar till bön i enlighet med islamsk tradition.

I en video på youtube förklarar en av männen bakom installationen kallad "Nimis 2.0", att böneutropen från och med nu kommer att ljuda sex gånger per dag.

"Det var helt enkelt det Ladonien behövde för att kunna vara ett rike med respekt för alla, förberett för det multikulturella samhället”, säger mannen i filmen.

Lars Vilks är positivt inställd till utvidgningen av konstverket och säger att han inte kommer att montera ner högtalarna.

– Det är faktiskt väldigt underfundigt, och det är ju inte solklart hur man ska se på det här, säger han efter att ha sett videon.

Tolkar du det som en kritik mot dig själv?

– Det kan ju vara så att de betraktar mig som en islamkritiker som skulle ta illa upp om det kom ett böneutrop, men det kan ju också vara en humoristisk poäng och en kommentar till debatten.

Högtalarna i tornet drivs av solceller och kan därför tänkas bli ett permanent inslag i konstverket, enligt upphovsmakarna.