Kriströtta litauer röstade bort högerregering

1:40 min

Efter den första valomgången i parlamentsvalet i Litauen igår tyder allt på att det blir regeringsskifte. Den sittande konservativa regeringen har genomfört mycket tuffa nedskärningar i Litauen dom senaste åren, något som straffade sig när den kriströtta befolkningen gick till valurnorna igår.

Enligt vallokalsundersökningarna under söndagkvällen och natten så förlorar dom konservativa regeringsmakten i Litauen.

Centerpopulistiska DP verkar bli största parti med Socialdemokraterna på andra plats.

Valet kan ses som en ren proteströstning från en kristrött befolkning som nu vill straffa den konservativa regeringen för dom senaste svåra åren.

Litauen har genomgått en av världens djupaste recessioner. Den konservativar regeringens recept för att ta landet genom krisen har varit mycket hårda ekonomiska åtstramningar med sänkta löner och pensioner, förlorade jobb och en stor utvandring, främst av unga, som resultat.

Regeringens åtstramningar har hyllats av Internationella valutafonden som exempel på gott krismedvetande, men som en litauisk statsvetare sa till nyhetsbyrån Reuters:

– IMF bor inte i Litauen, och kan inte leva på en litauisk lön.

Vänsteroppositionen har bland annat lovat att höja minimilönerna och introducera en progressiv inkomstskatt. Men har samtidigt sagt att dom kommer att fortsätta att föra en ekonomiskt försiktig politik om dom kommer till makten.

Det kan komma att behövas ytterligare en valomgång om två veckor innan en ny regering kan bildas. Det gör man för att avgöra utgången i dom valdistrikt där ingen av kandidaterna fått tillräckligt många röster för att utses till vinnare.

I samband med parlamentsvalet folkomröstade litauerna också om landet ska bygga ett nytt kärnkraftverk, en fråga som drivits av den sittande regeringen för att landet ska bli oberoende när det gäller energiförsörjning, medan bland andra Socialdemokraterna anser att det är ett för stort och dyrt projekt för ett så litet land som Litauen.

En majoritet av litauerna röstade nej till planerna på ett nytt kärnkraftverk.