Vetenskapsradion Klotet i sociala medier

0:30 min

Klotet är Vetenskapsradions Miljöprogram i P1 som också är en Blogg.

Vi nominerades till Prix Italia för vårt arbete med sociala medier 2009 och Svenska Miljöjournalistpriset för vår miljöbevakning 2010, 2011 och 2012. 

2012 är vi dessutom med bland de nominerade till Årets medieorm "för att under året mest föredömligt ha förnyat journalistiken".

Sedan bloggen startades i december 2008, och radioprogrammet den 15 januari 2009, har vi även lagt till Twitter och Facebook bland våra journalistiska verktyg.

Vår idé var att skapa en öppen redaktion där våra lyssnare även kan bli våra medarbetare. När vi nu ser tillbaka kan vi glädjas över att detta lyckats.

Varje dag är fylld av meningsfulla, lärorika och inspirerande utbyten med lyssnare och följare, som hjälper oss att göra ännu bättre radioprogram.


Klotets vänner är med
och planerar programinnehåll samt hjälper till med research. De tipsar om ämnen och personer att intervjua, och bidrar med egna vinklar och frågeställningar. Ibland kan de som följer oss även ställa egna frågor till inbjudna gäster.


Klotets
blogg har utvecklats till ett rikt arkiv där allt vi producerat sedan starten går att söka upp och läsa, eller lyssna på om och om igen. Även intervjuer som inte sänts i radio, kompletterande filmer och länkar till fördjupande material återfinns här.


Facebook kan den som följer oss se och delta i hur redaktionen arbetar fram veckans program. Här kan man få en ”bakom kulissen känsla” genom uppdateringar, extra fotografier och filmat material mm. Efter sändning  (ibland även under direktsändningen) kan alla som vill komma med snabb feedback och kritik, rätta oss eller be om förklaringar. Vi lägger naturligtvis upp alla våra inslag på Facebook med ljud och text så att de lätt kan delas vidare.


Vårt Twitterflöde  är vårt allra snabbaste researchverktyg. Här får vi oftast svar på allehanda frågor inom någon timme (inte sällan går det på bara någon minut). Vi har såväl forskare som andra experter, politiker och miljöintresserade i vårt ständigt växande nätverk.

Klotet bidrar med snabba uppdateringar om de ämnen vi för närvarande arbetare med. Vi twittrar ut våra egna nyheter, reportage och hela program. Vi delar också med oss av forskning och annan bevakning av miljöfrågor som vi finner intressant. Vi försöker naturligtvis även sprida övrig vetenskaps- och miljöbevakning som görs på Sveriges Radio så mycket vi kan.

Att bygga upp och underhålla ett nätverk av smarta vänner på nätet tar tid.

Vi loggar in på morgonen och är närvarande hela dagen. Vi säger god morgon och godkväll, talar om vad vi planerar, hur arbetet löper. Vi lägger ut tips och länkar och ber om feedback och hjälp på olika sätt.

Vi vill hålla en korrekt men lättsam och personlig ton. Det här är ingen plats för skitsnack i korridorerna! Och vi ägnar oss inte åt taskiga kommentarer, kritik eller skvaller om icke närvarande personer.

Klotets sidor skall vara lika trevliga och välkomnande för alla som vill titta in. Därför är vi närvarande och modererar aktivt diskussionerna i kommentarsfälten, så att de ska följa SR:s regler och ansvar för kommentering. Det fungerar för det mesta bra.

Vi har olika sorters publik på Facebook, Bloggen och på Twitter som bidrar med varierande kunskap och feed-back och därmed kompletterar varandra.


Till sist vill vi nämna vår egen världskarta som blivit uppskattad inte minst av lärare som gärna använder vår internationella miljöbevakning i sin undervisning.