Förare dömd för kubansk dissidents död

En kubansk domstol har dömt spanjoren Angel Carromero till fyra års fängelse för vållande till annans död i bilkraschen som de kubanska regimkritikerna Oswaldo Paya och Harold Cepero omkom i.

Svenske ungdomspolitikern Aron Modig (KDU) var också med i bilen men släpptes efter förhör. Han fick resa hem till Sverige i slutet av augusti. Carromero och Modig var i Kuba för att träffa demokratiaktivister.

26-årige Carromero, som körde bilen, uppges ha hållit för hög fart och tappat kontrollen över fordonet vid kraschen nära staden Bayamo den 22 juli.

– Det känns overkligt. Angel Carromero och jag gjorde en resa tillsammans och våra situationer i dag är så totalt olika, säger Modig till TT.

Han säger att bilresan började vid sextiden på morgonen och att kraschen inträffade vid tvåtiden på eftermiddagen. Under vissa delar av resan sov Modig i bilen men han har uppfattningar om Carromeros sätt att köra.

– Även om jag sov på slutet så gjorde jag inte det under hela resan och min bild av det hela är att det inte var någon vårdslös körning.

Modig säger att han inte minns något från själva kraschen eller strax innan eller efter att den inträffade. Han kan därför inte säga något om de uppgifter som kom direkt efter händelsen om att bilen skulle ha tvingats av vägen.

– Jag har naturligtvis funderat väldigt, väldigt mycket över det mesta som hände under den här tiden men jag kan bara säga det jag minns.

Modig vet inte om Carromero ska överklaga domen men säger att han har uppfattat att Payas och Ceperos anhöriga inte anklagar Carromero.

– Jag tycker att Kuba ska släppa Angel nu. Det är verkligen tid för det så att han kan få åka hem.

Åklagarna yrkade på sju års fängelse, medan Payas familj har krävt en internationell utredning av händelsen. Paya tilldelades 2002 EU-parlamentets Sacharov-pris för sin regimkritik.

Spanska myndigheter ska detaljerat granska domen mot Carromero, som är medlem av konservativa regeringspartiet Partido Popular, och sedan "bedöma alla möjliga scenarier". Regeringen har sagt att den ska verka för att få hem Carromero snarast möjligt.

Måndagens dom kan överklagas.

TT