Svensk forskningsstation på grekiskt lyxhotell

2:01 min

Stockholms universitet öppnar nu i oktober i samarbete med grekiskt företag en forskningsstation för klimatforskning i Grekland, inne på ett femstjärnigt lyxhotell. Det är företaget bakom hotellet som också betalar för forskningsstationen och för delar av forskarlönerna, men de inblandade menar att risken för att forskningens oberoende hotas är liten.

Giorgos Maneas skruvar ut en liten behållare som samlat in regnvatten. Den lilla mätstation han står vid, inte långt från staden Kalamata, omgiven av olivträd, är en del av ett vetenskapligt samarbete mellan Grekland och Sverige. Ett samarbete som fördjupas i och med att man nu får  forskningsstationen "Navarino Environmental Observatory" att husera i.

Men det som gör den 400 kvadratmeter stora stationen speciell är att den ligger inne på ett lyxhotellområde omgiven av golfbanor och restauranger. Här ska ett 30-tal forskare kunna bo och arbeta under längre perioder. Målet är att på sikt skapa en internationell knutpunkt för klimatforskning i medelhavsområdet.

– Forskningsprogrammet är designat av Stockholms universitet när det gäller frågor som vi tycker är viktiga, som hydrologi, stoftpartiklar i luften, klimatmodellering osv. Företaget bidrar till att möjliggöra den forskningen helt enkelt, säger professor Johan Kleman vid Stockholms Universitet som varit med och utvecklat forskningssamarbetet.

Stationen som öppnar officiellt i slutet av oktober, bekostas alltså av det grekiska företag som byggt lyxhotellet. Samarbetet är en del i Stockholms universitets ansträngningar att dra in mer privata pengar till forskning.

– Företaget är ett vinstdrivande företag och det är klart att de nog också gärna ser att det här stödet kan leda till en positiv PR för företaget som helhet så att det går bättre för företaget, säger professor Karin Holmgren från Stockholms universitet som är chef för den nya forskningsstationen.

Att däremot den fria forskningen skulle vara hotad tror hon inte.
– Visst finns det en risk, men jag kan inte föreställa mig att den finns någon annanstans än i teorin, anser professor Karin Holmgren.