Greker ringer nynazister i stället för polis

2:03 min

I Grekland ökar stödet för det ultranationalistiska, nynazistiska partiet Gyllene Gryning, enligt flera opinionsmätningar. Det finns vissa bostadsområden i Aten där folk börjat ringa till Gyllene Gryning i stället för till polisen.

Medan den ekonomiska krisen påverkar viktiga samhällsfunktioner som polis och rättsväsende försöker medlemmar i partiet bland annat ta över delar av polisens arbete.

– Vi ringer polisen och inget händer, vi ringer kommunen och inget händer. Så då har vi ringt Gyllene Gryning och bett dem komma och kolla och sen dess har det varit lugnt, säger Vaggelis Pagos, som har en flyttfirma i området Agios Panteleimon i Aten.

Polisstationen ligger bara runt hörnet, men när han gått dit efter stölder av batterier eller diesel ur hans lastbil, så har de inte haft tid att hjälpa honom.

På torget i kvarteret finns en grekisk flagga målad och bredvid har någon klottrat partisymbolen för Gyllene Gryning, som påminner om ett hakkors. Invånarna här beskriver att de känt sig övergivna av staten, men att det ultranationalistiska partiet rensat upp området från knarkhandel, kriminalitet och problem med immigranter.

Men organisationer som Amnesty och UNHCR varnar samtidigt för en ökning av rasistiskt våld i Grekland, där immigranter misshandlas och knivhuggs. Ofta har medlemmar i Gyllene Gryning anklagats för att stå bakom attackerna.

Partiet fick sju procent av rösterna i valet. Vaggelis Pagos och många andra här röstade för första gången på Gyllene Gryning, trots att partiet ofta löst kvarterets problem med våld.

– Jag vill inte att de som är lagliga ska bli slagna, bara de som skapar problem, säger Vaggelis Pagos.

Men det är en oroväckande trend i det grekiska samhället att andra än polisen försöker göra polisens arbete, säger Vassiliki Thanou Christofilou, en av Greklands högsta domare och ordförande i domarnas fackförening.

– Det finns en stor brist i samhället när det gäller lag och ordning och medborgarnas säkerhet. Som ett resultat av det söker människor hjälp hos andra än polisen och ett parti på yttersta högerkanten har i viss utsträckning ersatt polisen. Vi domare är mycket oroliga över det här fenomenet och läget i hela landet, säger hon.