Narkolepsipengar villkoras med rätt att stämma

2:02 min

Föräldrar till barn som fått narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan har reagerat på villkoren för att de ska få ersättning från läkemedelsförsäkringen. Om de tar emot pengarna avsäger de sig rätten att kunna stämma ansvariga.

– Det är väldigt svårt för oss föräldrar att överblicka konsekvenserna av att vi skriver på det här avtalet. Det handlar ju om att vi ska – i princip – skriva bort rätten för våra barn att driva det här i framtiden. Vi vet ju inte vad de här barnen har för behov i framtiden, säger Margareta Eriksson, ordförande i narkolepsiföreningen.

Det handlar om fler än 200 barn i Sverige som fick den kroniska sjukdomen narkolepsi i samband med att de vaccinerades mot svininfluensan. Enligt TV4 Nyheterna erbjuds de nu ett förskott på 70 000 kronor från läkemedelsförsäkringen, men då måste de alltså skriva på en så kallad överlåtelsehandling och därmed ge upp sin möjlighet att driva frågan rättsligt.

– Det här är ett villkor som alltid har funnits i läkemedelsförsäkringen, och som helt enkelt handlar om våra möjligheter att mot en eventuell vållarefå igen de pengar vi har lagt ut, säger Anders Hultman, skadechef på läkemedelsförsäkringen.

Men är det inte orimligt att begära det här innan man kan överblicka konsekvenserna som det kan bli för de här barnen?

– Det handlar ju alltså om vilken väg man vill gå, om man vill gå domstolsvägen eller om man vill ta försäkringen i anspråk, säger han.

Margareta Eriksson, ordförande i föreningen för de barn som fick narkolepsi, säger att av de föräldrar som hon talat med så har ingen sagt sig vara beredd att skriva på – samtidigt som flera är i behov av pengarna.

– Det är ju flera som är sjukskrivna, som behöver ha de här pengarna, och som behöver komma igång med regleringen så att de får ersättning för inkomsbortfall.

Kritiken riktar sig snarare mot staten än mot läkemedelsförsäkringen, säger Margareta Eriksson.

– Att de har ett regelverk, förstår jag, det är inga konstigheter. Men staten måste gå in och ta tag i det här. Eftersom de inte har gjort någon konsekvensanalys innan, så har ju de ett ansvar i det här, säger Margareta Eriksson.