Rejäla skattehöjningar ska ta Portugal ur krisen

1:58 min

I Portugal lanserade regeringen i går kväll nya, tuffa åtstramningar. Budgeten för 2013 ska få landets ekonomi i bättre ordning, men högerregeringens ingrepp väcker nu allt starkare protester.

Skatt, skatt och åter skatt, det var ordet som återkom i går kväll i medierna, efter att regeringen hade presenterat sin budget för nästa år. Rejäla skattehöjningar ska stå för hela 80 % av de pengar, som behövs för att minska hålen och skulderna.

I synnerhet medelklassen kläms åt med skattesatser som i vissa fall hoppar från 35 % till 45 %. Hittills har en  årsinkomst på ungefär en och en halv miljon kronor halverats efter skatt, nu kommer det att ske redan vid cirka 800 000 kronor.

Åtstramningarna fortsätter. Pensioner och sociala förmåner sänks ytterligare, men det är alltså höjd skatt, som ska förbättra statens ekonomi. 

Finansminister Gaspar sa i går att det inte finns några andra utvägar, om Portugal vill bli av med överrockarna Internationella Valutafonden och EU, som i dag ställer krav i utbyte mot de nödlån som de gett. 

Den senaste tiden har gatuprotesterna blivit alltfler, men portugiser säger själva ofta att våld inte ligger för dem. Demonstrationen utanför parlamentet i går kväll var lugn.

Men opinionsundersökningar visar att uppemot 70 % av portugiserna inte samtycker till åtgärderna. Och även vissa ekonomer har börjat höja sina röster om att de hårda åtstramningarna trycker ner Portugal i en negativ spiral. Landet har befunnit sig i recession i två år.

Högerregeringen straffas ganska väntat i opinionssiffrorna, men löper nu också en risk med sina skattehöjningar att stödpartiet på ytterhögerkanten CDS stjälper budgetförslaget.  Det partiet är av tradition starkt emot skatter.