Läkare om hjärtstopp i samband med träning

4:21 min

Ny svensk forskning visar att det finns en koppling mellan plötsligt hjärtstopp och uthållighetslopp, som till exempel Vasaloppet. Men det är inte sant menar varbergsläkaren Sverker Nilsson.

Forskningen visar att mellan 1922 och 2010 inträffade 20 hjärtstopp, 15 av dessa var dödliga. Detta föranledde rubriken ”Vasloppet ökar risken för hjärtstopp” i många stora tidningar.

Men enligt Sverker Nilsson, tidigare friidrottslandslagets läkare, är detta en sanning med modifikation. Han menar att totalrisken är mindre om man tränar, än om man inte gör det.

– Man har en ökad belastning i kroppen när man tränar och det ger en liten ökad risk. Men under dygnets övriga timmar har man 20 gånger mindre risk att det ska hända något. Är du tränad har du ett hjärta som fungerar väldigt mycket bättre, säger Sverker och fortsätter:

– När man kör ihop en så stor folksamling som aktivt idrottar så blir det ett hjärtstopp var tredje år. Det beror på att det finns individer i gruppen som har en dold hjärt- och kärlsjukdom. Tar du samma mäng mängd människor och ställer på Mora torg under en lika lång tidsperiod har du också en ökad risk att det ska hända någon. När man utsätter kroppen för belastning, det kan räcka att stå still under några timmar, så har men en ökad risk.