Utrikes

"De utgör ett direkt attentatshot"

1:37 min

Flera svenskar har åkt till Syrien och är med och strider i inbördeskriget där. Och när de kommer tillbaka så kan de vara ett säkerhetshot, säger Jonathan Peste som är Säpos chefsanalytiker för kontra-terror:

– Personer som reser till Syrien i det här våldsbejakande, olagliga syftet utgör direkt ett attenstahot i det land de befinner sig. Och då är vi oroliga att om de kommer hem till Sverige kanske de fått en förändrad åsikt och har påverkats av vissa ideologier som finns att utföra ett attentat i Sverige, säger Jonathan Peste.

Det rör sig om ett fåtal personer. Hur många och vilka vill inte Jonathan Peste svara på, men Säpo följer personerna, både vad de gör och om de kommer tillbaka till Sverige. Säpo kan inte berätta vilka grupper de stridande svenskarna har anslutit sig till. Men de strider på oppositionens sida mot diktatorn Bashar al-Assad

Men Abdulbaset Seida, ordförande för den största oppositionsgruppen, Syriens nationella råd, har inte hört talas om att svenska är med och strider
– Nej jag har ingen aning om detta, säger han.

Det är inte bara svenskar som åker till Syrien för att delta i inbördeskriget där. Martin Bernsen är informationschef på norska säkerhetspolisen PST säger att norska medborgare med extrema åsikiter som åkt till Syrien kommer att vara ett hot när de kommer tillbaka, eftersom de deltagit i strider där och kan dömas till krigsbrott.