Bluffakturor

Rekordstort tillslag mot falska fakturor

1:05 min

Ett av de största bedrägeriförsöken någonsin i Sverige med bluffakturor ser ut att ha stoppats av bank och polis.

Aldrig tidigare har så många anmälningar mot ett och samma blufföretag kommit in till polisen. Fram till i går hade Citypolisen i Stockholm fått in över 500 anmälningar som rörde bluffakturor från ett och samma företag.

Blufföretagaren är en svensk man i 30-årsåldern som bor i Thailand med ett bankkonto i Sverige. Blufföretaget har under namnet Svenska Företagsregistret skickat fakturor till svenska företagare.

Varje faktura ligger på samma summa, 8 738 kronor. Summan när det gäller de anmälningar som kommit in var i går eftermiddag 4,4 miljoner kronor. Men till skillnad mot tidigare blufföretag så har det här bedrägeriet redan stoppats, enligt polisen.
– Vanligvis när det kommer något som ser skumt ut så kommer ett eller två ärenden. Vi kan ju inte agera om det sedan visar sig vara ett seriöst företag, utan då väntar vi på att det ska komma in många anmälningar. Nu kom alla anmälningar på en och samma dag och det var det som var så exceptionellt, säger Jan Olsson, samordnare på Citypolisen i Stockholm.

Skulle du vilja beskriva det som att det har gått extremt snabbt?
– Ja och extremt bra.