Grön solsemester i ett allt varmare Grekland

0:09 min

Turism för med sig stora miljöproblem. Inte minst i Grekland där mer än 16 miljoner besökare varje år ska duscha, äta, resa och få plats på stränderna tillsammans med äggläggande sköldpaddor. Men just nu sker försök att skapa en mer hållbar turism. Klotet har besökt det superlyxiga hotellet Costa Navarino i sydvästra Grekland, precis där kalamataoliverna kommer ifrån. Idag finns där en femstjärnig lyxanläggning med miljötänk och så planeras ytterligare fyra lyxhotell. Med en budget på mer än en miljard Euro så är det landets största turistprojekt och ett av de största i hela medelhavsområdet, men är det svaret på grön charter?

Valia Vanezi, pressansvarig på lyxhotellanläggingen Navarino Dunes, rattar en liten eldriven golfbil och berättar att byggnaderna här är inspirerade av den lokala arkitekturen. Det är naturfärgad sten och mörka träslag. Vi far fram längs prydliga små gångvägar som binder ihop de många byggnaderna och parkerna som utgör den här jättestora och jättelyxiga anläggningen.

Skvallersajter berättar att diverse filmstjärnor, Tiger Woods och ryska oligarker och kungligheter varit på besök här. Men det som gör den här överdådiga anläggningen speciell är inte lyxen eller gästerna, utan att den från början byggts med en tydlig målsättning att tära så lite som möjligt på naturresurserna. Här på hotellet finns massor med smarta miljövänliga lösningar. Frågan är om det är det som är framtiden för hållbar massturism i Grekland?

– Vi vill vara ett föredöme och presentera ett nytt sätt att bygga turistanläggningar i Grekland, särskilt i dessa svåra tider, säger Vasilis Karakoukis som är miljöchef på Temes som byggt hotellet.
Företaget ville satsa på golf eftersom det är det som lockar turister 12 månader om året, istället för att de bara kommer under sommarmånaderna. Men golfbanor slukar enorma mängder vatten och det är det ont om här i sydvästra Grekland. Så hur kan en golfbana vara bra för miljön?

Vasilis och hans kolleger lät göra en noggrann vetenskaplig kartläggning över vattentillgångarna i området Messinien, där hotellanläggningen ligger. Vad de kom fram till var att det varje år faller mer än 50 miljoner kubikmeter regnvatten som rinner rakt ut i havet utan att tas hand om. Jordbruket i området använder sig traditionellt sett av brunnar och därför har man inte brytt sig om ytvattnet. Så företaget byggde helt enkelt uppsamlingskärl i form av små sjöar där ytvattnet från bäckar och floder under de regniga vintermånaderna samlas in. Därmed är man idag självförsörjande med vatten.
– Det är ett exempel på hur noggranna förstudier kan svara på frågor hur du kan utveckla ett område, säger Vasilis Karakoukis.

På samma vis har man arbetat med energifrågan. Under golfbanan ligger en rekordstor geotermisk anläggning, 123 kilometer vattenledningar, vatten som används för att kyla respektive värma hotellrummen genom att utnyttja jordens förmåga att hålla värme respektive kyla. Tack vare den anläggningen kan man spara in upp till 2/3 av energikostnaderna för värme och kyla. Företaget har även byggt en 22 megawatts solcellsanläggning som ska försörja hotellkomplexet med förnyelsebar energi. Ytterligare ett exempel på energitänket är hur upphöjda hustak skapar luftdrag som fungerar som en naturlig luftkonditionering, och hur byggnaderna placerats för att dra nytta av naturligt ljus.

Man verkar ha tänkt på allting, vatten, energi, att bara använda lokala växter i planteringarna, att anläggningen ska smälta in i landskapet, och på att sprida ut turistsäsongen över hela året. Men det är trots allt fråga om femstjärniga hotell där gästerna har råd att vara med och betala de, iallafall till en början, dyra investeringarna. Frågan är går det även att bygga så här för normal turism?
– Ja jag tror alla kan göra det, även små anläggningar, det handlar om att ha en vision och att genomdriva den, svarar Vasilis Karakoukis.

För att kunna bygga hotellanläggningen så var man tvungna att antingen hugga ner eller flytta på 15 000 flera hundra år gamla olivträd. Företaget valde att gräva upp och flytta träden, trots att det blev mycket dyrare. Men investeringen lönade sig, eftersom de omplanterade träden skapar mervärde för turisterna och gör anläggningen mer attraktiv. Den ser helt enkelt inte nybyggd ut utan har ett ombonat och trevligt yttre.

– Det lättaste hade varit att hugga ner träden, den svåra vägen är att lista ut hur man kan behålla dem och ändå tjäna pengar på det i slutändan, säger Marina Papatsoni som är affärsutvecklare på företaget.
– Och det är inte dyr och avancerad teknologi som behövs, menar Vasilis Karakoukis, som hoppas att andra hotell låter sig inspireras.

– Det finns gott om exempel på ohållbar turism i Grekland, som hårt belastar miljön och som inte minst leder till en sämre upplevelse för turisten själv, anser Eleni Svoronou, ekoturismexpert hos WWF.
– Turisten är ju också är en del av miljön och upplevelsen blir dålig när man kläms in på en överexploaterad kuststräcka, resonerar hon.

De 16 miljoner turister som besöker Grekland varje år för med sig stora miljöproblem. Inte minst ökade koldioxidutsläpp genom luftkonditionering och ökat resande, eftersom Greklands energi till mer än 90 procent kommer från fossila bränslen.
– Det bästa vore förstås att ha färre turister med mer pengar, för att minska trycket på naturresurserna, tycker Eleni Svoronou.
– Men det går ju inte, turismen är alltför viktig för Grekland. Istället måste man sprida ut besökarna över tid och rum så att inte alla kommer till samma ställe under de två varma sommarmånaderna, säger världsnaturfondens Eleni Svoronou.

Efter att ha fått en deprimerande genomgång av turismrelaterade problem så känns det skönt att kunna söka tröst i Nature Hall. Det är en liten utställning om natur och klimatpåverkan i en av byggnaderna på hotellets område. Från högtalare i taket kvittrar några av de 271 fågelarter som finns i en vacker lagun ett stenkast från hotellet. Utställningen presenterar djur- och växtlivet i området runt hotellet, så att gästerna ska förstå vilket sammanhang de befinner sig i. Här möts man av fåglar, sälar, sköldpaddor och kameleonter. I nästa rum istället av foton på bolmande skorstenar och motorvägsköer. Sist på rundvandringen tröstas besökaren med bilder på vindkraftverk och tips på hur man kan sopsortera, för att hjälpa till att rädda planeten.

Vi måste ändra våra vanor, heter det alltså i utställningen, men frågan är om hotellet lever upp till det? För när jag efter en ansträngande dag kommer in på mitt lyxrum så hälsas jag av en jättelik platteve som verkar ha stått på hela dan och i badrummet är det de gamla vanliga engångsschampoflaskorna. Ingen lapp ber mig heller spara handduken en dag extra för att spara in på tvätt och energiåtgång. Så trots alla de påkostade klimatsmarta lösningarna är det tydligt att lyxen trots allt kommer i första hand.

Ytterligare ett exempel på det är när solen senare går ner över egeiska havet och ljudet från cikadornas sång blandas med ljuden från luftkonditioneringsanläggningar. Båda de ljuden är nåt man får vänja sig vid mer av i framtiden, för cikadorna spelar bara då det är varmt ute. Det berättar klimatforskaren Christos Giannakopoulos. Han är en del av FN:s klimatpanel IPCC och berättar att den här sommaren 2012, var den varmaste sedan mätningarna inleddes. Och ett allt varmare klimat kommer också att påverka turismen.

– Turistens värmekomfort kommer att minska, enligt Christos Giannakopoulos.
Det betyder att det kommer att bli jobbigare att vara turist i Grekland. Med högre temperaturer orkar man inte gå runt lika mycket och det blir jobbigare att sova om man inte har luftkonditionering. Å andra sidan, menar Christos Giannakopoulos, så blir hösten och våren angenämare.

En längre säsong är ju det som både lyxhotellet Costa Navarino och Världsnaturfonden önskar sig för att minska trycket på naturresurserna under sommarmånaderna.
– Det blir mer sommarlika förhållanden på senvåren och förhösten i takt med klimatförändringarna, så jag tycker det är den bästa tiden att semestra i Grekland, säger Christos Giannakopoulos.

Men kan man överhuvudtaget flyga till Grekland på solsemester om man inte vill bidra till den globala uppvärmningen?
Ja, svarar Stefan Gössling som är turismprofessor vid Lunds Universitet och Linnéuniversitetet, om man gör allt annat rätt. Han har räknat ut att om alla människor på jorden ska ha lika mycket koldioxid att släppa ut utan att förvärra den globala uppvärmningen, så blir det i snitt fyra ton var.

Det kan en svensk klara om man bor i ett hus som är extremt isolerat, helst  ett så kallat plusenergihus som drivs med förnybar el, och att man inte har en fossildriven bil och mest äter lokalproducerad mat och inte kastar en massa rester, ja då finns det faktiskt kvar ett halvt ton per år i klimatbudgeten som man kan flyga till Grekland för.
– Då kan det kanske rymmas en sådan resa i den årliga hållbarsbudgeten som man har och då behöver det inte vara någonting negativt alls, utan är helt OK, säger Stefan Gössling.