Grekisk kris slår mot arkeologiska utgrävningar

1:44 min

Den ekonomiska krisen i Grekland drabbar nu även landets rika kulturarv. Det menar många av landets drygt 900 arkeologer som är oroade över vad som ska hända med viktiga monument och arkeologiska utgrävningar när pengar till underhåll sinar och när färre vakter leder till fler stölder på muséerna.

– Vi står inför flera problem. De största är personalbrist och en krympande budget som inte låter oss ta hand om landets mer än 19 000 arkeologiska platser, säger , säger Despina Koutsoumba, ordförande i grekiska arkeologiska samfundet.

De senaste par åren har budgeten för arkeologi minskat med mer än 50 procent vilket bland annat drabbar skötseln av välkända monument som till exempel Zeustemplet eller Hadrianus triumfbåge, båda i centrala Aten, och i stort behov av renovering.

– Läget är kritiskt. Monumenten behöver ständigt underhåll och årliga behandlingar. Vi kan inte hålla verksamheten igång och vårda monumenten med dagens budget, säger Despina Koutsoumba.

Oroande är också att olagliga utgrävningar och stölder riskerar att bli vanligare på grund av att det dragits ned på vakter. Och i och med den negativa bilden i media av ett Grekland i kris, så väcks konsttjuvarnas instinkter. Nu ser dom sin chans att stjäla föremål.

– Om samlare beställer föremål från muséer så är det för att de anser att det är rätt tillfälle att göra det, säger hon.

För den vanlige turistens del märks krisen framför allt genom kraftigt minskade öppettider på museer. Nationella Arkeologiska Museet i Aten har minskat sina öppettider med fem timmar om dagen. Det är vad Grekland kan erbjuda just nu, säger dess chef Alexandra Christopoulou:

– Vi har öppet fem timmar per dag. Om du vill besöka våra muséer får du anpassa dig till de tiderna. Det här är vad Grekland kan erbjuda just nu.

Markus Hansson
vet@sr.se