Längdskidor

Jonsson vill avskaffa masstart

2:57 min

Före detta landslagsåkaren Niklas Jonsson vill driva, som nyinvald i internationella skidförbundets längdkommitté, att masstarten försvinner på 30 och 50 kilometer.

Frågan om masstart eller den traditionella individuella starten på 30 och 50 kilometers skidåkning har varit het de senaste åren.

Masstarten, som blivit mer utbredd i internationella tävlingar, anses vara bra för publiken och tv-bolagen eftersom "först i mål vinner". Men kritiken gäller att det under långa lopp händer lite och att det är svårt att ta sig förbi och gå ifrån.

Från svenskt håll har det funnits ett stort missnöje med det nya upplägget och önskan om en tillbakagång till individuell start och mer fokus kring tidtagningen har funnits.

Den tidigare landslagsåkaren Niklas Jonsson från Piteå har nyligen blivit invald i internationella skidförbundets längdkommitté och där aviserar han nu att han är beredd att driva frågan om att avskaffa masstarten, redan till VM i Falun 2015.

– Det gick ju ganska lätt att göra förändringen, och jag tycker inte den medfört något värde till sporten. Jag tycker inte vi ska göra längdskidåkningen till en sämre kopia av andra sporter och att göra den unik är att behålla de traditionella delarna, som enskild start, säger han. 

Niklas Jonsson tycker inte heller att det ska vara tillåtet att byta skidor under loppet.

– Hur spännande är det? Vallningen är ju en ingrediens i sporten där man kanske måste ta ett beslut och chansa litegrann eller valla efter olika förhållanden. Det tillhör sporten, menar Jonsson.