Skolan och varsel fokus i dagens partiledardebatt

2:00 min

De snabbt ökande varslen inom industrin var ett dominerande tema när riksdagen hade partiledardebatt i dag. Skolan var ett annat stort ämne. Socialdemokraternas företrädare Mikael Damberg gick hårt åt statsminister Fredrik Reinfeldt redan i sin inledning. Regeringens politik fungerar inte, sa han.

– Efter sex år är arbetslösheten högre än när du tillträdde, sa Damberg med adress statsminister Fredrik Reinfeldt.

Långtidsarbetslösheten har stigit med 300 procent. Siffran för unga med lång arbetslöshet har gått upp med 700 procent, hävdade han och tillade att sysselsättningsgraden sjunkit.

Att Mikael Damberg, partiets gruppledare i riksdagen, debatterade för Socialdemokraterna bland sju partiledare beror på att S-ledaren Stefan Löfven inte har någon riksdagsplats. Som ledare för det största partiet inledde Mikael Damberg debatten.

Han var flitig som debattör. Hans genomgående tema var just att regeringens politik inte fungerar. Som flera andra under debatten anspelade han på Sveriges match i Tyskland där resultatet blev 4-4 efter att Sverige gjort en bragdupphämtning från ett underläge på 4-0.

– Ligger man under i halvtid med 4-0 då kan man inte spela i andra halvlek som man gjorde i första halvlek. Då måste man tänka nytt, sade Damberg och fick applåder från sina anhängare.

Det gäller också skolan, sa han upprepade gånger. Regeringen säger att man satsar på skolan, men det är fel, menade han. I stället har man sänkt krogmomsen och i år sänks bolagsskatten med 16 miljarder.

– När är det dags för skolan?, frågade Damberg.

Statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt attackerade Socialdemokraterna för deras skuggbudget som, enligt hans mening, innehåller skatteökningar på företagande på 30 miljarder. Socialdemokraterna berättar gärna om sina satsningar, men inte om dessa nya pålagor, sa statsministern gång på gång.

– Stå upp för er politik. Berätta om den, krävde han.

Resonemanget om Socialdemokratins skatter på företag och arbetsgivare gick igen hos Alliansens alla partier. Om S tänker höga dessa skatter med 30 miljarder redan nästa år, vad väntar då i framtiden, undrade Centerledaren Annie Lööf.

Folkpartiledaren Jan Björklund tog också upp Socialdemokraternas skatter. Men han gick också i svaromål om regeringens skolpolitik.

Dit hör förslaget om en ettårig utbildning för dem som inte klarar inträdeskraven till gymnasiet. Det kritiserar oppositionen hårt, men alla klarar inte gymnasium och högskola, menade Björklund och tillade att vi måste ha ett samhälle också för dem som inte är högpresterande.

Tre av de mindre partierna, Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet, försöker alla profilera sig i miljöpolitiken. MP:s språkrör Åsa Romson kritiserade regeringens budget för att vara tom på klimatsatsningar.

Annie Lööf gick emot detta. Jan Björklund debatterade för kärnkraft och att Tyskland, som ska stänga sina reaktorer, istället övergår till smutsig kolkraft. Helt fel, sa Romson som också använde matchen i går som illustration.

– Tyskland leder i halvtid med 4-0 i energiomställning, menade hon.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson lyfte fram två stora frågor under debatten - a-kassan, "Europas sämsta", samt migrationen och det växande antalet asylansökningar.

– Varför syns inte detta i regeringens budget, undrade Åkesson och anklagade MP för att vara ett extremistparti i migrationspolitiken.

Efter fyra timmars debatt började det bli tomt i riksdagsbänkarna. Jonas Sjöstedt sade i sitt anförande att ett stopp för privata vinster i välfärden blir en huvudfråga för V i valet år 2014. Ett väntat angrepp på den privata företagsamheten, replikerade Reinfeldt.

Kristdemokraternas Göran Hägglund höll debattens sista anförande. Han efterlyste andra värden i den politiska debatten än de rent ekonomiska.

– Sammanhållning i ett samhälle skapas genom gemensamma värderingar, sade KD-ledaren som också upprepade sin inbjudan till flerpartssamtal om en etisk plattform för företag inom välfärdssektorn.